Șefa UPU Botoșani-S-au înmulțit considerabil cazurile de pacienți foarte tineri care ajung să lupte pentru viață!

Mulți dintre cei care ajung în stare gravă, nici măcar nu știau că au probleme cardiace.

Tot mai mulți tineri ajung la spital, în stare foarte gravă, cu infarct miocardic. Este vorba în special de bărbați cu vârsta sub 45 de ani care nu se aflau în evidențe ca pacienți cu boli cardiovasculare nici nu semnalaseră semne de îngrijorare. Stilul de viață este principala cauză.

Infarctul miocardic este o afecțiune cardio-vasculară acută extremă de periculoasă, care se poate solda cu deces. Practic, infarctul se produce după ce una dintre arterele coronare este înfundată de un cheag de sânge.

 Miocardul din zona afectată rămâne fără sânge, iar zona începe să fie necrozată. Dacă se intervine la timp,fluxul sangvin poate fi reluat iar persoana este salvată. În caz contrar survine decesul.

”Avem o incidență crescută pentru vârstele mai fragede„

Ramona Guraliuc, medicul șef de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean ,,Mavromati" Botoșani, activează și pe ambulanțele SMURD și este un cadru sanitar cu mare experiență. A văzut multe situații grave, inclusiv pacienți afectați de infarct miocardic. Medicul botoșănean spune că s-au înmulțit considerabil cazurile de pacienți foarte tineri care ajung să lupte pentru viață, după un infarct miocardic. Mulți dintre cei care ajung în stare gravă, nici măcar nu știau că au probleme cardiace.

”Avem o incidență crescută pentru vârstele mai fragede chiar de 25-30 de ani, am avut și situații de acest fel. Evident că sunt și foarte mulți tineri care au patologii cardio-vasculare, și aici putem începe cu hipertensiunea arterială pe care le descoperim fortuit. Într-o zi în care s-a simțit rău, s-a prezentat în serviciul de urgență, s-a măsurat tensiunea arterială și am stabilit că este o valoare, peste valoarea maximă acceptată. Și atunci urmează un consult cardiologic, tratament, ulterior monitorizarea și stabilirea unui tratament cronic”, precizează medicul Ramona Guraliuc.


Uciși de stilul de viață contemporan

În comunitățile nevoiașe, grija zilei de mâine, cu suprasolicitarea la cât mai multe locuri de muncă, duc la același fenomen dramatic.

 ”Mediul în care trăim, în care ne desfășurăm activitatea este o cauză. Sunt foarte multe elemente nocive precum consumul de droguri, alcoolul, tutunul. La care se adaugă un nivel foarte ridicat de stres. Toate acestea însumate, la care adăugăm și o alimentație incorectă, plus nerespectarea orelor de somn, cresc incidența infarctului miocardic la tineri.”, spune medicul Ramona Guraliuc.

Articol complet aici ...Adevărul.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care a vrut să omoare un judecător și-a aflat pedeapsa!

astăzi, 11:21

S-a dat soluția finală în cazul tânărului de 24 de ani care, la finalul lunii noiembrie a anului 2022, a fost autorul unor acțiuni de o violență extremă în restaurantul și pa...

Nova Apaserv: Program Casierii de ,,Ziua Unirii”!

astăzi, 11:19

Vineri, 24 ianuarie 2025, casieriile Nova Apaserv vor avea următorul program: Casieria: Bulevard Botoșani 08:00 – 12:00 Casieria: Primăverii Botoșani 08:00 – 12:00 Casieria: 1...

Zahărul românesc în picaj! Agrana nu mai preia sfecla, fermierii botoșăneni sunt aproape de faliment!

astăzi, 10:39

Zahărul românesc trece printr-o nouă criză cu gust amar, în primul rând pentru fermieri. În ultimii ani, producția de zahăr din România a constituit un subiect gener...