Spitalul din Moldova care va putea investiga mai mulți pacienți bolnavi de cancer, scintigraf cumpărat cu peste 470.000 de euro

Pacienții, mai ales cei cu cancer, sunt scutiți de drumuri lungi și costisitoare la clinici din Cluj-Napoca, Iași, București sau din alte orașe din țară.

Spitalul din Moldova care va putea investiga mai mulți pacienți bolnavi de cancer, scintigraf cumpărat cu peste 470.000 de euro

Laboratorul de Medicină Nucleară al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava a fost dotat cu încă un scintigraf, care va facilita diagnosticarea timpurie a afecțiunilor oncologice din sfera tiroidiană, cerebrală, a plămânului, osoasă și cea a rinichiului.

Valoarea totală a proiectului este de 472.756 de euro, din care peste 97% din sumă (461.355 de euro) a fost alocată de Consiliul Județean Suceava și 2,41% (11.401 euro) din bugetul partener, în cadrul unui proiect transfrontalier cu Regiunea Cernăuți din Ucraina.

Președintele Consiliului Județean (CJ) din Suceava, Gheorghe Flutur, a fost, joi, într-o vizită de lucru la laborator și a apreciat „activitatea complexă de depistare a cancerului”, desfășurată de medicii suceveni. Flutur a declarat că, în cei doi ani de când funcționează Laboratorul de Medicină Nucleară al spitalului, cu scintigraf și Pet CT, aici au fost investigați peste 2.000 de pacienți.

Managerul unității medicale, dr. Alexandru Calancea, a precizat că printre aceștia au fost nu doar pacienți din județul Suceava, ci și din Galați, Brăila, Iași, Vaslui, Botoșani, Bacău, Neamț, Cluj, Bistrița-Năsăud și Sibiu. Adresabilitatea crescută către Laboratorul de Medicină Nucleară de la Suceava a făcut ca lista de așteptare pentru o scintigrafie să fie de o lună de zile, dar chiar și așa este mai scurtă față de alte clinici, unde perioada de așteptare este de mai multe luni.

Managerul a mai afirmat că pentru reducerea perioadei de așteptare și creșterea numărului de pacienți a solicitat mărirea schemei de personal a laboratorului, cu creșterea timpului de lucru. Acum colectivul este format din medicul primar Medicină Nucleară Mihai Guțu, medicul specialist Medicină Nucleară Mihaela Guțu și asistenții principali Ramona Florea, Loredana Murariu și Florentina Iletchi.

Potrivit doctorului Mihai Guțu, la acest moment cea mai mare pondere la investigații o formează patologia oncologică, dar Laboratorul de Medicină Nucleară al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava poate realiza mai multe tipuri de servicii imagistice radioizotopice atât pentru adulți, cât și pentru copii, cum ar fi scintigrafia convențională - 2D – achiziții planare, dinamice, corp întreg, achiziții tomografice – 3D - Tomografie Computerizată prin Emisie de Foton unic - SPECT, cât și examinări hibride – SPECT/CT - lowdose, tomografie prin emisie de pozitroni - PET/CT - lowdose, scintigrafia cu bifosfonați - metodă non-invazivă cuprinsă în algoritmul de screening și diagnosticare al amiloidozei cu transtiretină, precum și scintigrafii pulmonare de perfuzie.

Laboratorul este în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, astfel că pacienții asigurați medical pot beneficia de investigații gratuite, pe baza biletului de trimitere din partea medicului specialist, dar examinările se pot face și la cerere, în regim cu plată, scrie Monitorul de Suceava.

Existența laboratorului la spitalul din Suceava scutește pacienții, mai ales pe cei cu cancer, de drumuri lungi și costisitoare la clinici din Cluj-Napoca, Iași, București sau din alte orașe din țară. De asemenea, reduce timpul necesar diagnosticării unor boli grave, contribuind la creșterea eficienței și calității actului medical.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mircea Oprea: Cauze nobile servite prost

Marţi, 27 Februarie 2024
42

Proiectul ”Eminescu - o cultură, o rută”, împărțit cu orașul Bălți, ar fi avut menirea dezvoltării ”structurii turistice cu un nou traseu turistic cultural transfrontal...

Autoritățile locale din Coșula, evaluate în privința modului de gestionare a unei situații de urgență

Marţi, 27 Februarie 2024
59

Un nou exercițiu de verificare a modului de gestionare a unei situații de urgență de către autoritățile locale, până la sosirea pompierilor militari, s-a desfășurat, astăzi, la Coșul...

Botoșaniul are mai mulți șomeri decât luna trecută: aproape 1000 de botoșăneni de peste 55 de ani nu au un loc de muncă!

Marţi, 27 Februarie 2024
59

 La sfârșitul lunii ianuarie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 3.792 șomeri( din care 1.799 femei), r...