Speranța de viață în România, scădere abruptă față de celelalte țări ale Uniunii Europene

Speranța de viață în România, scădere abruptă față de celelalte țări ale Uniunii Europene

Speranţa de viaţă a românilor a scăzut cu 1,4 ani în 2020 faţă de 2019, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică.

România a avut printre cele mai mari scăderi ale speranţei de viaţă în 2020 faţă de 2019 din rândul statelor membre UE.

Astfel, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Spania (-1,6 ani comparativ cu 2019) şi Bulgaria (-1,5), urmate de Lituania, Polonia şi România (toate -1,4).

„Speranţa de viaţă la naştere a crescut în ultimul deceniu în statele membre ale Uniunii Europene, statisticile oficiale arată că speranţa de viaţă a crescut, în medie, cu mai mult de doi ani pe deceniu din anii 1960. Cu toate acestea, cele mai recente date disponibile sugerează că speranţa de viaţă a stagnat sau chiar a scăzut în ultimii ani în mai multe state membre ale UE“, scrie Eurostat, citat de ZF.ro

Speranța de viață a europenilor a depășit 80 de ani, încă din 2014, ca urmare a progresului în medicină, prevenției, tratamentelor și tehnologiei medicale moderne. Bărbații trăiesc 78 de ani, iar femeile peste 83 de ani.

În cazul României, Bulgariei, Letoniei și Lituaniei speranța de viața era până acum de 75 de ani, cu 8 ani mai mica decât în Franța, Spania și Italia (83 de ani).

Ultimele date Eurostat arată acum că speranța de viață din România este mult mai mică decât în celelalte țări europene.

 

Spune-ne opinia ta