Izolarea la domiciliu impusă ca urmare a decretării stării de urgență pe teritoriul României va accentua sau va declanșa starea de anxietate sau de depresie, în cazul în care nu este gestionată corect. Cristina Lupașcu, psiholog și psihoterapeut din Botoșani, precum și Bogdan Pârvu, medic specialist psihiatru la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani au adus precizări importante pentru Știri.Botoșani.Ro, referitoare la urmările pe care izolarea la domiciliu le va avea asupra psihicului uman.
Izolarea în casă nu va afecta psihic de una singură populația, pentru că izolarea nu poate aduce nimic la suprafață din ceea ce nu există deja în noi, susține primul dintre specialiștii citați.
„Vor fi persoane care prezintă o preocupare obsesivă asupra stării lor de sănătate, și la ei ne așteptăm să fie mai atenți la fiecare modificare pe care corpul o aduce la suprafață, dar aceste persoane erau predispuse spre astfel de stări și comportamente .Doar persoanele care au o depresie cronică sau o depresie mascată/netratată au riscul crescut să sufere o recădere, ori persoanele cu diferite boli cronice și ele au un risc mai ridicat să ajungă spre un episod depresiv, dar nu din cauza izolării, ci acumulărilor de factori”, a explicat Cristina Lupașcu.
Psihologii, dar și medicii psihiatri se așteaptă ca în perioada următoare, anumite persoane cu un nivel crescut al anxietății să aibă, la începutul perioadei de izolare, probleme de adaptare iar senzația de lipsă a controlului să îi determine să se comporte și mai anxios.
„Cât despre starea de neliniște și momentele de frică sunt absolut normale să apară la fiecare dintre noi, important este să ne educăm mintea pentru a ieși mai repede din zonele respective. Trăim zile diferite față de ritmul de viață cu care am fost obișnuiți, valul de știri negative la care suntem supuși, lipsurile care sunt aduse la suprafață din diferite domenii, dar și faptul că nu știm ce se va întâmpla în viitor , datorită faptului că noi suntem, din păcate, obișnuiți să trăim în viitor – muncesc ca să îmi cumpăr în viitor casă, mașină, să merg la vară în concediu, să mă bucur când voi obține “x” lucru. Toate aceste gânduri ne fac să trecem prin diferite stări pe care le putem controla dacă învățăm să ne aducem mintea în prezent, în momentul ACUM – bine, acestea sunt condițiile, cum îmi doresc eu să ies din izolare, cum îmi doresc să arate viața mea după izolare. După ce ne răspundem la aceste întrebări, urmează o altă întrebare - Ce pot face eu ACUM , ca să ajung la obiectivul propus? Această întrebare ne va ajuta să ne liniștim, vom observa că indiferent de situație putem să facem ceva ca să ieșim din ea”, a mai adăugat Cristina Lupașcu.
Un punct de vedere este oferit și de către medicul psihiatru Bogdan Pîrvu, care a afirmat că izolarea psihică va duce la depresie, stări de panică, stări de anxietate, iar în cazuri mai grave se poate ajunge și la tentativă de suicid.
„Populația va fi afectată de această izolare destul de mult. Ținând cont că avem la dispoziție diferite mijloace, comunicarea se poate realiza și prin intermediul telefoanelor sau al internetului dar chiar și așa, multe persoane vor fi afectate . Noi încercăm să încurajăm pacienții, sfătuindu-i să evite acumularea de informații transmise de media, pentru că nu fac decât să-i afecteze și mai mult. Le recomandăm să se uite și la un film sau să citească o carte pentru a-și găsi un echilibru”, a menționat medical psihiatru Bogdan Pîrvu, care preconizează că în perioada următoare să crească numărul celor diagnosticați cu depresie datorită stării de izolare.
„Deocamdată nu au fost semnalate cazuri noi, cu excepția unora care sunt deja luați în evidența noastră dar ne așteptăm ca pe viitor numărul pacienților să crească”, a completat Bogdan Pîrvu, medic specialist psihiatru.
Sfaturi pentru a evita depresia și stările de anxietate în urma izolării
Pentru a evita căderea într-o stare de melancolie sau neputință, psihologul Cristina Lupașcu ne sfătuiește să privim izolarea ca pe un prilej de a ne întoarce spre noi și obiectivele noastre principale, spre natura de care ne-am îndepărtat , spre micile bucurii care ne fac viața mai colorată dar și spre oamenii de lângă noi.
„Cel mai important sfat este să respectați un program de trezit, mese, activități și odihnă, când ziua ne este structurată și gradul nostru de liniște este mai ridicat, revenim din nou la organizare. Activitățile la care putem să apelăm în această perioadă sunt infinite, pe primul loc voi pune joaca cu ai noștri copii, pentru că am auzit mulți părinți plângându-se de lipsa timpului și lipsa energiei, acum le avem pe amândouă.
Putem să citim singuri sau împreună cu cei mici, să facem exerciții fizice, ele știm deja, sunt răspunzătoare de starea noastră de bine, să facem yoga împreună și chiar să medităm, să urmărim documentare/filme/desene animate, să ascultăm muzică și să dansăm (în fiecare zi un gen diferit), să plantăm flori și copăcei așa cum ne invită copiii de la Buzz, să desenăm, pictăm, să ne sunăm rudele, prietenii și să le confecționăm felicitări sau scrisori.
Putem să facem curățenie în casă și să renunțăm la obiectele care ne umplu inutil mediul, să gătim împreună cu cei mici și să facem lista cu viitoarele cumpărături în funcție de ceea ce ne-am propus să gătim, să vizionăm diferite piese de teatru ce ne sunt puse la dispoziție gratuit în mediul online, ba chiar și concerte, să ne reamintim de școală și materia predată, iar dacă totuși copilul își dorește să petreacă puțin timp pe telefon/tabletă, la fel cum și adulții își doresc timp doar pentru ei, asigurați-vă că le oferiți jocuri educative.
Amintiți-vă, nu cantitatea timpului este importantă, ci calitatea acestuia, așadar asigurați-vă că vă închideți televizoarele, radiourile sau telefoanele și fiți acolo doar voi și ei”.
Această perioadă de izolare acordă timp oamenilor pentru a medita asupra stilului nostru de viață având acum posibilitatea de a face schimbări importante.
„Reîntoarce-te în timp, acum 2 – 3 luni și vezi dacă îți plăcea stilul tău de viață sau dacă ți-ai fi dorit să schimbi ceva, pentru că acum ai posibilitatea! Te îndemn să fii responsabil și creativ Stai acasă, construiește și reconstruiește-te, pentru că Universul îți mai dă o șansă să ajungi la tine!”, ne sfătuiește psihoterapeutul Cristina Lupașcu.