Uneori, corpurile noastre pot avea propria lor personalitate - si multi dintre noi sufera de probleme rusinoase.
De la respiratie urat mirositoare, la mirosul neplacut de transpiratie si pana la vergeturi - toate acestea par sa apara in momente nepotrivite si sa ne determine sa ne simtim jenati in societate. Iata cateva masuri de combatere a problemelor rusinoase ale corpului. ne spune Sfatul medicului.
Parul de pe spate
Daca aveti par in exces sau cu aspect neplacut pe spate, puteti sa-l eliminati si sa-l rariti cu ajutorul laserului. Rezultatele ar putea fi aproape permanente. Optiuni mai ieftine includ epilarea cu ceara, aplicarea locala de creme, precum si utilizarea aparatelor de ras. Efectele pot dura aproximativ cateva saptamani.
Disfunctie sexuala
Barbatii este posibil sa nu fie prea dornici sa vorbeasca despre problemele lor sexuale, dar aproximativ o treime dintre ei se confrunta cu acestea. Printre problemele sexuale s-ar putea numara libidoul scazut, ejacularea prematura sau disfunctiile erectile.
Disfunctiile erectile se refera la imposibilitatea unui barbat de a dezvolta sau de a sustine o erectie. Printre factorii de risc se numara diabetul zaharat, bolile de inima, conditii neurologice, fumatul, problemele circulatorii, precum si unele dintre medicamentele utilizate.
Discutati cu medicul daca aveti disfunctii erectile sau de alta natura sexuala pentru a va evalua corect problema si a va recomanda un tratament.
Burta de bere
Nu trebuie sa beti bere pentru a avea burta de bere. Barbatii sunt mult mai susceptibili de a avea un colac de grasime depus in jurul taliei. Din pacate, grasimea de pe abdomen creste riscul aparitiei bolilor de inima, mai ales daca dimensiunea taliei este mai mare de 100 cm.
Exista insa si o veste buna: daca urmati un plan de pierdere in greutate, grasimea de pe abdomen este prima care va disparea.
Transpiratie excesiva
Barbatii transpira mai mult decat femeile. Acesta este un fapt. Daca este nevoie sa va stergeti destul de des mainile sau transpiratia strabate hainele, ar putea fi vorba despre o problema. Vinovata ar putea fi transpiratia excesiva sau hiperhidroza.
Emotiile sau caldura pot declansa transpiratie abundenta. Aceasta este localizata, de obicei, la nivelul axilelor, palmelor, talpilor sau picioarelor. Sunt disponibile tratamente medicale destul de eficiente.
Sprancene unite
Problema parului care creste excesiv poate afecta barbatii de toate varstele. Aceiasi hormoni care determina barba sa creasca poate face sprancenele groase, stufoase si parul ar putea fi prezent si intre sprancene.
Procedura cel mai frecvent utilizata pentru indepartarea parului facial in exces se numeste electroliza. Aceasta foloseste socuri electrice de mica intensitate pentru a distruge permanent foliculii de par. Epilarea cu ceara este un alt mod de a modela sprancenele, dar trebuie sa fie repetata la fiecare patru sau sase saptamani.
Retragerea liniei parului
Adevarul dureros este ca barbatilor li se subtiaza parul inainte de 35 de ani si tot acestia inregistreaza o cadere semnificativa a parului in jurul varstei de 50 de ani. Are loc la inceput retragerea liniei parului si posibil ca parul sa cada si in alte zone din partea de sus a scalpului.
Chirurgia pentru reconstituirea parului este o modalitate de a restrange zonele afectate de calvitie. Puteti discuta cu medicul pentru a va prescrie medicamente impotriva caderii parului. Evitati totusi produsele care va promit refacerea parului intr-o luna.
Cecitate cromatica
Daltonismul sau cecitatea cromatica nu se refera neaparat la faptul ca lumea va fi vazuta in alb si negru. Cea mai comuna forma este cea in care se confunda culoarea rosie cu verde. Din cauza modului in care conditia este mostenita, aceasta este mai putin frecvent intalnita la femei.
Nu exista niciun tratament, dar cei mai multi dintre oameni pot invata sa elimine confuzia de culoare.
Sforaitul
Sforaitul este o modalitate sigura de a perturba somnul partenerului. Acesta este intalnit mai ales in randul barbatilor. In cele mai multe dintre cazuri, sforaitul nu este daunator. Sforaitul regulat poate insa afecta calitatea somnului. Acesta poate fi si semnul unei probleme grave numita apnee de somn.
In cazul in care sforaitul perturba somnul dumneavoastra sau al partenerului dumneavoastra, consultati un medic.
Flatulenta
Probabil ca nici o alta functie a corpului nu a fost sursa de inspiratie pentru glume, ca flatulenta. Sunetul si mirosul eliminarii gazelor pot fi jenante, dar flatulenta este inofensiva.
Nu este vorba de nimic mai mult decat despre aerul care se deplaseaza prin tractul digestiv sau de gazele rezultate din descompunerea produselor alimentare. Cei mai multi dintre oameni elimina gazele de 6-20 de ori pe zi. Berea, bauturile acidulate, fasolea, fructele si legumele sunt sursa gazelor intestinale. Alimentele care produc gaze difera de la o persoana la alta.
Mirosul corpului
Indiferent ca ati muncit sau ati facut alte actiuni care v-au solicitat, corpul dumneavoastra ar putea avea un miros puternic. Vinovatul in sine nu este transpiratia, ci bacteriile care folosesc pielea transpirata ca loc pentru reproducere.
Puteti lupta impotriva bacteriilor prin dusuri regulate, in timpul carora sa va spalati cu sapun, utilizand apoi antiperspirant. Spalati-va de mai multe ori hainele in care faceti sport. Daca mirosul neplacut al corpului persista, incercati sa evitati consumul de alimente urat mirositoare, cum ar fi ceapa si usturoiul.
Respiratie urat mirositoare
Probabil stiti ca alimentele urat mirositoare si fumatul pot sabota respiratia dumneavoastra. Cel mai des sunt vinovate bacteriile. Cand va spalati pe dinti, periati-va limba pentru a indeparta bacteriile care se dezvolta acolo.
In cazul in care o igiena adecvata nu imbunateste respiratia urat mirositoare, consultati medicul dentist si medicul de familie. Boala de reflux gastroesofagian, gura uscata sau bolile gingiilor pot fi cauze ale acestei probleme.
Prostata largita
Alaturi de riduri si parul grizonat, prostata marita este o parte inevitabila a procesului imbatranirii pentru multi dintre barbati. Termenul medical este de hiperplazie benigna de prostata - extindere a glandei care inconjoara uretra.
Aceasta largire a prostatei provoaca simptome la aproximativ jumatate dintre barbatii de peste 75 de ani. Pe masura ce prostata se largeste, aceasta preseaza uretra, fapt ce va determina urinari repetate. Exista diverse strategii si medicamente care pot contribui la estomparea simptomelor.