Și persoanele neasigurate vor beneficia de asistenţă medicală în cabinetele medicilor de familie

Și persoanele neasigurate vor beneficia de asistenţă medicală în cabinetele medicilor de familie

Printr-o ordonanță pusă miercuri în dezbatere publică, Ministerul Sănătății vrea să aducă modificări importante actualei legi a sănătății. Una dintre cele mai importante schimbări propuse vizează modificarea pachetului minimal de servicii care se acordă persoanelor neasigurate, care va fi completat cu serviciile medicale acordate de medicii de familie. Practic, și cei neasigurați vor putea beneficia de asistenţa medicală primară în cabinetele medicilor de familie.

Viitoarea ordonanță va modifica pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat, prevăzut de Legea nr. 95/2006, şi îl va completa cu servicii medicale în asistența medicală primară acordate de medicii de familie, informează AvocatNet.ro.

În acest mod se va face, potrivit notei de fundamentare a proiectului, „alinierea cu pachetul de servicii de bază în asistenţa medicală primară acordat persoanelor asigurate”.

Mai exact, când vine vorba despre cei care nu sunt asigurați, serviciile medicale în asistența medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii vor fi aceleași cu cele cuprinse în pachetul de servicii de bază, cu excepția serviciilor adiționale şi a unora dintre activităţile de suport. Aceste servicii vor fi stabilite prin contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia.

Pentru a putea beneficia de aceste noi servicii medicale în asistența medicală primară, persoanele care nu pot face dovada calității de asigurat vor avea obligația să se înscrie, de la data intrării în vigoare a măsurii, pe lista unui medic de familie.

Pe de altă parte, persoanele neasigurate, dar care sunt înscrise pe lista unui medic de familie, vor trebui să se reînscrie pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie, în mod liber ales, după cum scrie în proiect.

Persoanele care nu fac dovada calității de asigurat înscrise pe lista unui medic de familie vor putea să îşi schimbe medicul de familie ales numai după expirarea a cel puţin șase luni de la data înscrierii pe lista acestuia.

Potrivit notei de fundamentare, „astfel, cel puţin 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la furnizorii de asistenţă medicală primară (medicii de familie) pentru a beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară”.

În prezent, după cum apare în Legea 95/2006, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevăzut de prezenta lege, și de alocația de hrană astfel cum a fost stabilită.

Apoi, potrivit regulilor actuale, pachetul minimal de servicii cuprinde servicii de îngrijire a sănătății, medicamente și materiale sanitare numai în cazul urgențelor medico-chirurgicale și al bolilor cu potențial endemo-epidemic, monitorizarea evoluției sarcinii și a lăuzei, servicii de planificare familială, servicii de prevenție și îngrijiri de asistență medicală comunitară și se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
127

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
93

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
86

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...