Senatorii au votat: Medicii se vor putea pensiona, la cerere, la 67 de ani

De la 65 de ani, cât este stabilită în prezent, vârsta de pensionare pentru medicii bărbați și femei a fost propusă și votată anul trecut în Parlament să crească la 67 de ani, însă proiectul legislativ ce cuprindea creșterea de doi ani s-a întors la reexaminare de curând. Miercuri, senatorii au votat ca vârsta de pensionare să crească la 67 de ani doar la cerere.
 
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, scrie Avocatnet.ro, trecuse deja anul trecut de Parlament, stabilind ca vârsta de pensionare a medicilor, indiferent de sex, să crească la 67 de ani, în contextul în care acum este stabilită la 65 de ani. Ajuns la promulgare, proiectul a fost trimis înapoi în Parlament de către șeful statului, iar senatorii s-au pronunțat miercuri cu privire la modificarea vârstei de pensionare, îndulcind propunerea inițială.
 
Unul dintre amendamentele votate de senatori miercuri prevede ca pensionarea la 67 de ani să se facă la cerere, iar nu obligatoriu. Proiectul va ajunge acum la dezbatere în Camera Deputaților, care are aici votul decisiv. Apoi, va ajunge din nou la șeful statului și nu se va aplica mai înainte ca actul promulgat să fie publicat în Monitorul Oficial.
 
"Medicii se pensionează la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menținerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se va depune, de către medic, la unitatea angajatoare în anul anterior împlinirii vârstei de pensionare și cu cel puțin 3 luni înaintea datei de împlinire a vârstei de pensionare", au votat senatorii.
 
Ca și acum, cu titlu de excepție, medicii din spitalele publice și medicii de familie vor putea să-și desfășoare activitatea la stat, în continuare, dacă obțin un aviz anual pentru asta. Numai că, potrivit proiectului, pentru a obține derogarea, medicii vor trebui să vină și cu o asigurare de răspundere civilă pentru greșeli în activitatea profesională. Senatorii nu au adus aici nicio modificare propunerii inițiale.
 
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat în Camera Deputaților, promulgat de șeful statului și publicat apoi în Monitorul Oficial.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI