Semnal de alarmă privind răspândirea tuberculozei. Specialiștii avertizează că avem un regres major în controlul bolii

Medicii specialiști trag un semnal de alarmă privind răspândirea tuberculozei în România. Aceștia recunosc că există un regres important în controlul tuberculozei, mai ales din cauza pandemiei și că există mulți români care răspândesc infecția fără a fi încă diagnosticați.

Tuberculoza - popular „TBC” - este o infecție produsă de bacilul Koch, care se transmite prin aer și este foarte contagioasă. Afectează mai ales plămânul și este o boală mortală dacă nu este tratată la timp. Este legată în special de mediul pauper, dar și de vicii.

Pe scurt, este mai des întâlnită în comunitățile sărace, cu condiții de trai, igienă, alimentație și educație sanitară precară, dar și la persoanele care consumă frecvent alcool.

România se află în topul european privind numărul cazurilor de tuberculoză înregistrate: de la an la an, se află fie pe primul loc, fie pe locul al doilea.

Acum trei ani, în țara noastră erau înregistrate mai mult de un sfert din cazurile de tuberculoză la nivelul Uniunii Europene, iar în anul 2017, eram singura țară de pe bătrânul continent care avea o rată de peste 50 de cazuri la suta de mii de locuitori.

În România, județele mai sărace, printre care și Botoșaniul, sunt de asemenea afectate de un număr mare de îmbolnăviri cu tuberculoză. În prezent, la Botoșani, sunt peste 260 de pacienți în tratament și un număr necunoscut de persoane infectate, mai ales în comunitățile defavorizate.

Iar situația s-a agravat considerabil odată cu pandemia de COVID-19, spun specialiștii. Aceștia estimează că în doi ani, cazurile se vor înmulți, la fel și rata mortalității cauzată de infecția cu bacilul Koch.

„Este clar un regres în controlul tuberculozei în toată țara”

Specialiștii arată că, în perioada pandemiei, multe persoane cu simptome de tuberculoză nu au ajuns la spital de frică să nu fie diagnosticate cu COVID-19.

Din această cauză, controlul asupra acestei infecții riscă să scape de sub control, mai ales fiindcă este deosebit de contagioasă, în lipsa unui tratament. Mai mult decât atât, netratată, are consecințe devastatoare, putând provoca decesul, în ultimă instanță.

„Pandemia COVID a avut un impact important defavorizant pentru controlul tuberculozei, în toată țara și bineînțeles în județul Botoșani. Pacienții nu s-au mai prezentat în spital și dispensar din cauza fricii de a fi diagnosticați cu COVID-19. Iar acești pacienți cu tuberculoză au rămas în comunitate nediagnosticați și au reprezentat surse de infectare pentru cei din jur”, spune medicul specialist pneumolog, Mirela Ciomaga, din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Botoșani, medic implicat în campania națională de screening pentru depistarea tuberculozei.

Mai mult decât atât, specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că în următorii doi ani numărul de cazuri de tuberculoză va crește. La fel și rata de mortalitate. De anul trecut, spun medicii, au început să vină tot mai multe persoane infectate, în stadii foarte avansate ale bolii.

„Ne așteptăm ca incidența tuberculozei dar și rata de mortalitate să crească în următorii doi ani la un nivel pe care l-am înregistrat acum aproximativ 10 ani. Adică avem este un regres al programului de control al tuberculozei. În pandemie a fost evident o scădere a incidenței, dar a fost o scădere falsă. Pentru că ulterior pacienții s-au prezentat, în 2002. Au început să vină cazuri foarte grave de tuberculoză. Din păcate, pentru unii nu s-a mai putut face nimic”, adaugă Mirela Ciomaga, potrivit Adevărul.ro.

O boală care apare de obicei în comunitățile sărace

Botoșaniul este unul dintre județele sărace ale României, de aceea incidența cazurilor de tuberculoză este destul de mare. Specialiștii arată că de obicei această boală apare cu precădere în comunitățile foarte sărace, mai ales dacă se suprapun și cu viciile, adică consumul excesiv de alcool și tutun.

Cu toate acestea, specialiștii explică că în ultimii ani, tuberculoza a început să se răspândească și în alte medii. Ceea ce ar indica o circulație sporită a bacilului Koch.

„Botoșaniul, este un județ care din păcate are o incidență mare a tuberculozei. Nu mai este, cel puțin din punct de vedere al analizelor din ultimii ani, doar o boală a condițiilor de viață dificile. Constatăm că avem cazuri și în rândul profesorilor, al persoanelor educate, al cadrelor medicale. Asta arată că există o expunere și că microbul circulă”, explică și mediul Irina Alecu, din cadrul DSP Botoșani.

În prezent, la Botoșani se derulează două programe de screening și depistare precoce a tuberculozei.

„Prin aceste campanii ne punem la dispoziția oamenilor care nu au posibilitatea de a se adresa specialiștilor. Este o campanie coordonată de Ministerul Sănătății la nivel central, dar și la nivel județean de DSP. Asigurăm accesul gratuit persoanelor din grupele vulnerabile. Dispunem de metode de diagnostic rapid”, spune medicul Mirela Ciomaga.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Liviu Ciobotariu anunță transferuri la FC Botoşani, după ce echipa sa a încheiat anul pe loc direct retrogradabil în Superliga!

Monday, 23 December 2024

FC Botoşani a suferit un eșec pe terenul celor de la UTA Arad, cu scorul de 2-0, în penultimul meci al etapei a 21-a din Superliga. Aflată pe loc direct retrogradabil la sfârşitul a...

Locuri de muncă mai puține pentru absolvenții de studii superioare: Vezi LISTA completă transmisă de AJOFM Botoșani!

Monday, 23 December 2024

Astfel, pe nivel de studii, instituția oferă 31 de locuri de muncă pentr absolvenții de studii superioare și 368 celor cu studi medii. 331 de locuri de muncă se adresează calificaților, &ic...

În prag de sărbători, jarul căzut din sobă a lăsat o femeie de 80 de ani fără casă! (foto, video)

Monday, 23 December 2024

În prag de Crăciun, o femeie în vârstă de 80 de ani, din localitatea Mlenăuți, a rămas fără casă, în urma unui incendiu. Evenimentul s-a produs în această după-...