Despre cazurile venite în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani și despre medicina de urgență a vorbit și șefa UPU-SMURD, care afirmă că ar face același lucru dacă ar fi să o ia de la zero.
„E foarte frumos, eu sunt entuziasmată de această specialitate. Dacă aș porni de la început aș face același lucru. Îmi doresc ca tinerii care optează pentru această specialitate să fie înzestrați, să aibă voința și determinarea să nu se oprească”, a precizat Ramona Guraliuc, șefa UPU-SMURD.
Șefa UPU-SMURD a mai precizat că pentru ea, după ani de experiență, tot are emoția cazului, deoarece niciodată nu știi la ce să te aștepți când ești solicitat să intervii la o urgență.
„Avem cazuri și cazuri. Pentru mine toate cazurile la care mă duc la solicitare, până să ajung acolo, totdeauna am emoția cazului, pentru că primești date pe tabletă și nu știi la ce să te aștepți. Am avut și versiunea în care mi s-a spus că pacientul era foarte grav și nu a fost într-adevăr atât de grav, dar și situații în care pacientul era stabil și când am ajuns acolo, de fapt, nu era stabil. Deci aici niciodată nu ești sigur 100% decât atunci când îl vezi, îl consulți și te confrunți cu situația”, a adăugat cadrul medical.
Medicii urgentiști nu au parte deloc de monotonie. Fiecare zi este diferită, așa cum fiecare pacient este diferit.
„Asta e partea frumoasă și ăsta e nivelul de adrenalină care crește și ține medicul care lucrează în serviciul de urgență. Dependența de adrenalină, care bineînțeles că se va termina și vom îmbătrâni și noi, și ne vom da la o parte să facem loc următoarei generații”, a mai spus Ramona Guraliuc.