Mulți dintre pacienții care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean „Mavromati” se plâng de timpul de așteptare la Urgențe. Despre această situație, șefa UPU-SMURD, Ramona Guraliuc spune că pacienții care vin la ei cu o urgență reală sunt evaluați și tratați corespunzător „într-un timp real”.
Mai mult decât atât, aceasta pune accent pe faptul că oriunde te-ai duce în lumea aceasta există timp de așteptare.
„Avem această problemă care, din punctul meu de vedere, nu este o problemă atât de importantă, pentru că oriunde te-ai duce în lumea asta există niște timpi de așteptare și există niște evaluări care trebuie făcute în funcție de cazuistica din momentul respectiv și eu vă spun acum foarte clar și putem demonstra. Cazurile care sunt o reală urgență sunt evaluate și tratate corespunzător într-un timp real. Deci noi nu avem urgențe de cod zero sau cod galben care să aibă timpi prelungiți de așteptare. Repet, și pacienții care așteaptă și aceia care s-au evaluat și au fost repartizați pe spații din zona de triaj sunt în subordinea unui medic”, a declarat Ramona Guraliuc, șefa UPU-SMURD.
Șefa UPU-SMURD mai spune că oamenii trebuie să aibă în vedere mai multe evaluări care sunt făcute pacienților.
„Practic, timpii lor de așteptare sunt raportați la niște evaluări clinice și paraclinice care, oriunde în lumea asta, durează. Să evaluezi un pacient, să îl investighezi din punct de vedere al analizelor biologice, paraclinice și aici vorbim de evaluări de radiografie, ecografie, computer tomograf, solicitări ale unor medici de specialitate pentru a definitiva, pentru a pune un diagnostic, pentru a stabili dacă pacientul este internat sau să poată fi trimis la domiciliu cu un tratament, oriunde în lume, necesită timp și răbdare”, a adăugat Ramona Guraliuc.
De asemenea, aceasta spune că urgența nu presupune rezolvarea într-un timp foarte scurt de fiecare dată, ci rezolvarea corectă a cazului.
„Se poate întâmpla să stai în serviciul de urgență și 24 de ore. Iar acest lucru se întâmplă oriunde în această lume”, a conchis medicul.