De la începutul lunii iulie, o ştire face înconjurul Europei, fiind preluată în România de mai multe publicaţii: o femeie de 35 de ani din Marea Britanie a murit după ce, deshidratată fiind, a băut doi litri de apă în mai puţin de 20 de minute. Aceasta a petrecut un weekend prelungit la început de iulie la un lac din SUA, iar în ultima zi a călătoriei a simţit că ameţeşte şi că are o migrenă, simptome de deshidratare. Conform dailymail.co.uk, oricâtă apă a băut, femeii încă îi era sete.
După ce a băut cei doi litri în 20 de minute, s-a întors acasă şi a leşinat în garaj, medicii descoperind că a suferit un edem cerebral – i s-a umflat creierul, iar la spital a fost diagnosticată: intoxicaţie cu apă. A intrat în comă şi nu şi-a mai revenit.
Ziarul de Iaşi a luat legătura cu medici specialişti care au explicat că, deşi extrem de rare, astfel de cazuri sunt posibile. Experţii spun însă că ele nu sunt un îndemn să bem mai puţină apă, mai ales în zilele călduroase, ci să ne completăm dieta cu fructe şi legume de sezon.
„Atunci când ne deshidratăm nu pierdem doar apă: de aici apar problemele”
„Problema este că atunci când ne deshidratăm, pe perioada verii şi a expunerii la soare, când transpirăm mult, nu pierdem doar apă”, a explicat conf.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, specialist în medicină bazată pe dovezi.
„E ca la chimie: dacă scoţi 10 elemente şi completezi cu unul singur, celelalte sunt în cantitate mult mai mică. Noi când transpirăm pierdem magneziu, potasiu, sodiu şi apă: dacă bei doar apă, mai ales în cantităţi foarte mari, foarte repede, celelalte încep să aibă o concentraţie mai scăzută. Se numeşte hiponatremie diluţională”, a spus specialistul.
Practic, este vorba de intoxicaţie cu apă. Din tot ceea ce pierdem atunci când transpirăm, unul dintre cei mai importanţi compuşi este sodiul, care are rol în conducerea informaţiilor la nivel nervos, de la creier la organele vitale. Când sodiul scade, aceste mecanisme de transmitere neuro-musculară se pot bloca, spune conf.dr. Ionuţ Nistor, şi pacientul ajunge să aibă o slăbiciune puternică, să se simtă fără forţă, apoi poate avea convulsii şi să intre în comă.
„E important şi cum se produce această scădere a sodiului, dacă este brusc sau gradual, fiindcă organismul are formule de a reacţiona la o scădere graduală. Dar dacă este o scădere bruscă prin deshidratare, plus ingestia unor cantităţi de apă foarte mari, poţi să accentuezi această stare până la comă”, a punctat specialistul.
Soluţia e simplă: pe lângă apă, avem nevoie de fructe şi legume
Prima dată au fost observate în abundenţă astfel de cazuri la maratoane sau la alte sporturi de anduranţă extremă. După exerciţiile fizice de lungă durată, sportivii consumau apă în cantităţi mari şi apăreau unele dezechilibre. Pentru corectarea acestora a apărut şi o nouă specializare în medicina sportivă, care se ocupă cu suplimente de băut ce diminuează riscurile după deshidratarea cauzată de efortul masiv din urma probelor precum maraton. Aceste suplimente conţin sare, sodiu, electroliţi, magneziu, pe care le eliminăm prin transpiraţie.
Dar consumarea unor astfel de suplimente nu este singura formulă de a ne re-echilibra. Conf.dr. Ionuţ Nistor spune că obţinem aceleaşi rezultatele prin consumarea fructelor şi legumelor de sezon, iar dacă ne regăsim în cazuri de deshidratare severă, trebuie să suplimentăm consumul apei lipsă din organism cu cel al legumelor şi fructelor.
„Varianta naturală este aceasta: te hidratezi cu fructe şi legume. Spre exemplu, cicliştii consumă mai multe banane pentru că o concentraţie crescută în potasiu şi electroliţi. Mai este o situaţie în care se întâmplă astfel de fenomene, dar din fericire ea nu se întâlneşte prea des în România. Consumul de droguri de tip cocaină sau cele care stimulează adrenalina, mişcarea, când simţi că nu mai ai nevoie de nimic altceva, completat la un moment dat doar cu hidratare, în cantităţi mari, pot duce la această complicaţie – hiponatremie”, a mai spus conf.dr. Ionuţ Nistor.