Valul de foc face în fiecare zi noi victime. Un bărbat de 45 de ani din Botoşani a fost găsit mort pe bancă în parc, deshidratat şi supraîncălzit. La Iaşi, un bărbat a intrat în comă din cauza căldurii în propria casă, iar un altul a leşinat în maşină.
Temperaturile extreme pot fi mortale
Este a cincea zi de cod roşu si a zecea consecutiva de canicula. Căldura a fost insuportabilă în toată ţara.
Specialiştii atrag atenţia că temepraturile extreme pot fi de a dreptul mortale. În momentul în care afară e foarte cald, corpul nostru are capacitatea de a se proteja prin transpiraţie. Astfel, apa se evaporă şi corpul rămâne o perioadă mai rece. Dar, când afară sunt peste 35 de grade, iar umiditatea este crescută, apa din transpiraţie nu se mai evaporă, iar corpul îşi pierde capacitatea de-a se răci. Apare atunci hipertermia şi şocul termic când temperatura corpului poate depăşi 40 de grade. Dacă nu se intervine rapid, apare decesul, potrivit Observator.
"Iniţial va simţi că îi este foarte cald şi va simţi nevoie să bea apă, dacă nu se va hidrata, apare durerea de cap, vomă, greaţă şi până la cazurile extreme în care pacientul îşi pierde starea de conştienţă. Această căldură poate să determine deteriorarea funcţiilor vitale. Bineînţeles că cei mai expuşi sunt pacienţii cronici", a declarat Magdalena Mansour, medic UPU Universitar din București.
"Dacă vorbim specific de sistemul cardio-vascular, expunerea la temeperaturi crescute contribuie la scăderea tensiunii arteriale pentru că organismul trebuie să se adapteze, să se răcească. Această situaţie pe tot sistemul cardio-vascular şi pe o boală pre existentă s-ar putea ca acel ritm cardiac să se destabilizeze şi atunci, ajungem la colaps", spune medicul Ștefan Busnatu.
Şi astăzi rămân în vigoare coduri roşii şi portocalii de caniculă în toată ţara. De vineri, temperaturile vor mai scădea cu câteva grade, dar se menţin peste pragul caniculei, 35 de grade Celsius.