Schimbările care apar în corp la peste 35 de grade. Temperaturile extreme pot fi mortale!

Canicula mai face o victimă, a patra din această vară. Un bărbat din Botoşani a fost ucis pe stradă de temperaturile extreme. Tot din cauza căldurii, penele de curent sunt tot mai dese.

Valul de foc face în fiecare zi noi victime. Un bărbat de 45 de ani din Botoşani a fost găsit mort pe bancă în parc, deshidratat şi supraîncălzit. La Iaşi, un bărbat a intrat în comă din cauza căldurii în propria casă, iar un altul a leşinat în maşină. 

Temperaturile extreme pot fi mortale

Este a cincea zi de cod roşu si a zecea consecutiva de canicula. Căldura a fost insuportabilă în toată ţara.

Specialiştii atrag atenţia că temepraturile extreme pot fi de a dreptul mortale. În momentul în care afară e foarte cald, corpul nostru are capacitatea de a se proteja prin transpiraţie. Astfel, apa se evaporă şi corpul rămâne o perioadă mai rece. Dar, când afară sunt peste 35 de grade, iar umiditatea este crescută, apa din transpiraţie nu se mai evaporă, iar corpul îşi pierde capacitatea de-a se răci. Apare atunci hipertermia şi şocul termic când temperatura corpului poate depăşi 40 de grade. Dacă nu se intervine rapid, apare decesul, potrivit Observator.

"Iniţial va simţi că îi este foarte cald şi va simţi nevoie să bea apă, dacă nu se va hidrata, apare durerea de cap, vomă, greaţă şi până la cazurile extreme în care pacientul îşi pierde starea de conştienţă. Această căldură poate să determine deteriorarea funcţiilor vitale. Bineînţeles că cei mai expuşi sunt pacienţii cronici", a declarat Magdalena Mansour, medic UPU Universitar din București.

"Dacă vorbim specific de sistemul cardio-vascular, expunerea la temeperaturi crescute contribuie la scăderea tensiunii arteriale pentru că organismul trebuie să se adapteze, să se răcească. Această situaţie pe tot sistemul cardio-vascular şi pe o boală pre existentă s-ar putea ca acel ritm cardiac să se destabilizeze şi atunci, ajungem la colaps", spune medicul Ștefan Busnatu.

Şi astăzi rămân în vigoare coduri roşii şi portocalii de caniculă în toată ţara. De vineri, temperaturile vor mai scădea cu câteva grade, dar se menţin peste pragul caniculei, 35 de grade Celsius.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...