Familia Alexandrei Ivanov a comemorat, de curând, un an de la moartea ei. Mamă a trei copii, tânăra era gravidă în trei luni când a ajuns la maternitate cu sarcina oprită în evoluție. În cursul nopții de 17 spre 18 august 2023, s-a simțit tot mai rău și a cerut ajutorul medicilor.
Timp de șapte ore, cum a arătat raportul DSP, nu a primit niciun ajutor. Familia crede acum că dacă spitalul din Botoșani ar fi fost dotat cu butoane de panică pentru toți pacienții, Alexandra ar mai fi în viață.
„Ea nu a avut buton, dar a trimis mesaje direct la doctori, dar degeaba, mesaje fără răspuns. Nepăsarea și-a spus cuvântul, încă nu ne putem obișnui cu ideea că ea nu mai este, e foarte greu pentru noi și la aniversările copiilor și de 8 martie, în special, când ea era lângă dânșii e foarte greu”, spune Vlad Miron, fratele Alexandrei, potrivit StirileProTV.
În maternitatea din Botoșani existau, de anul trecut, butoane de panică la etajele 2, 3 și 4, însă nu și la etajul 5, unde pacienta era internată. În ultima lună, de exemplu, opt paciente de aici au cerut ajutor cadrelor medicale apăsând butonul.
„Semnalul se trimite în camera de lucru a asistentelor și acestea trebuie să intervină imediat. Nu existau la etajul 5 unde era internată pacienta”, spune Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean Botoșani.
Ancheta penală este departe de a fi terminată. Dosarul este încă pe masa procurorilor. După ce medicii legiști din Botoșani au ajuns la concluzia că Alexandra a murit din cauza stării de sănătate, familia a cerut o contraexpertiză care să fie efectuată la Iași, arată sursa citată.
Rudele vor ca un specialist să lămurească dacă lipsa de reacție a medicilor din maternitate a dus sau nu la decesul tinerei.
În acest timp, în parlament a fost depus un proiect de lege prin care se cere introducerea obligatorie a butonului de panică în toate saloanele în care sunt internați pacienți. Documentul mai propune introducerea camerelor de supraveghere în secțiile de terapie intensivă și unitățile de primire urgențe.