Sărăcia și educația joacă un rol foarte important în ceea ce privește nivelul sănătății în județul Botoșani. Medicii confirmă faptul că foarte puțini dintre pacienți își permit să continue un tratament prescris de specialiști.
De multe ori pacientul se prezintă în Ambulatoriu la programare, primește un tratament, îl ia compensat prima lună, dar din luna următoare foarte puțini își permit să își cumpere medicamentele.
„Din păcate, lipsa posibilităților materiale a pacienților joacă un rol important, pentru că în momentul în care ei sunt externați sau sunt văzuți în Ambulatoriu și li se recomandă un tratament, puțini dintre ei au posibilitatea să își ia tratamentul permanent. După cum știți și voi există medicamente scumpe, medicamente ieftine, generice și trebuie să ne adaptăm la posibilitățile pacientului”, a declarat dr. Bogdan Alexandroaie, șeful Secției de Medicină Internă II din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
Cadrul medical mai spune că și educația, de altfel, joacă un rol important în ceea ce privește conștientizarea anumitor aspecte.
Foarte puțini pacienți se mai întorc la spital conform programărilor și asta din varii motive.
„Aici discuția este complexă și se leagă de medicina primară, legat de gradul de educație al populației, sunt complexe. Noi încercăm să le conștientizăm. De aceea se recomandă reevaluarea, se vină la controale în Ambulatoriu, iar dacă este nevoie va fi reinternat, dar ponderea este undeva la 50 – 55% dintre cei care se reîntorc conform programărilor”, a adăugat dr. Bogdan Alexandroaie.