Sănătate pusă pe liste de așteptare la Botoșani. Manager: „Este un subiect fierbinte care trebuie rezolvat” (Video)

Din cauza, poate, a nepăsării sau a sistemului foarte prost gestionat, pacienții botoșăneni au cel mai mult de suferit.

Sănătate pusă pe liste de așteptare la Botoșani. Manager: „Este un subiect fierbinte care trebuie rezolvat” (Video)

   Foto: Arhivă Știri.Botoșani.Ro

O situație nu tocmai plăcută și care nu se întâmplă de ieri, de azi, ci de foarte mult timp, a fost semnalată de mai mulți pacienți botoșăneni.

Cetățenii au reclamat mai multe probleme pe care le-au întâmpinat de-a lungul timpului în momentul în care au dorit să beneficieze de un consult în cadrul Ambulatoriului din Spitalul Județean „Mavromati”. Printre acestea se numără faptul că la numerele de telefon alocate programărilor în cadrul Ambulatoriului nu răspunde nimeni ori se răspunde după foarte multe și lungi încercări.

Tot legat de acest aspect este și reacția personalului care trebuie să răspundă la acele telefoane. O reacție acidă prin care neagă cele reclamate.

De asemenea, o altă problemă este perioada foarte mare de timp pe care pacienții trebuie să o aștepte până le vine rândul la programare. De exemplu, botoșănenii care vor să se programeze pentru efectuarea unui CT (nota red. Computer Tomograf) sau RMN dau nas în nas cu o listă deja epuizată. După asta li se transmite să revină după un anumit timp.

Aceeași problemă o întâmpină și pacienții cu probleme cardiologice. Lista cu programări se întinde până în mai 2025.

Cum anumite probleme de sănătate nu pot fi puse pe pauză, pacienții aleg calea sistemului privat, deși plătesc asigurare de sănătate.

Reacția managerului unității sanitare

Această problemă a fost pusă pe foaie, din nou, în cadrul unei noi conferințe de presă la care au participat Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani și dr. Bogdan Alexandroaie, șeful Secției de Medicină Internă II.

La acestea, Corneliu Prepeliță, managerul unității sanitare, spune că are în vedere schimbarea modalității de programare a pacienților. Pe lângă asta, managerul a mai dat drept soluție și purtarea unor discuții cu personalul din Ambulatoriu.

Este o problemă în ceea ce privește programarea. În primul rând, se poate realiza prin programare online. În al doilea rând, printr-o reanaliză și rediscutare cu tot personalul din Ambulatoriu pentru a fi un pic mai empatic. Însă, numărul de programări este limitat la numărul de medici având în vedere durata estimată a unei consultații și a numărului de medici care fac Ambulatoriu. Astfel, un medic nu poate consulta mai mult decât este prevăzut în contractul cu Casa”, a declarat Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Cât despre faptul că nimeni nu răspunde la numerele de telefon alocate programărilor, managerul spune că el a sunat și i s-a răspuns.

Nu este chiar așa de simplu. Să știți că am sunat și mi s-a răspuns (...) Deja este în discuție schimbarea acestui sistem de programare, cu programare online, ceva să fie mai eficient. Știu că este un subiect fierbinte care trebuie rezolvat. Când ies de aici cu gândul că trebuie să rezolv asta apar alte patru lucruri mai grave, nu că asta nu ar fi grav”, a declarat Corneliu Prepeliță.

Medicul Bogdan Alexandroaie, șeful Secției de Medicină Internă II, a intervenit în acest subiect spunând că problemele cu telefoanele vor fi mereu, indiferent de cât de performante sau mai puțin performante vor fi.

Probleme cu telefoanele vor fi permanent indiferent de cât de performante sau neperformante sunt acele telefoane”, a declarat dr. Bogdan Alexandroaie.

Cadrul medical vine și cu o explicație: „Într-un cabinet ai doar un asistent, atât, iar acel asistent trebuie să aibă grijă să înregistreze pacientul, să îl treacă în registrul de consultații, să îi dea rețeta compensată sau scrisoarea medicală pentru că nu poate să plece din Ambulatoriu fără scrisoare medicală și rețetă.”

De asemenea, medicul mai spune că el le recomandă mereu pacienților ca atunci când trebuie să se programeze să o facă din timp.

Eu când stau de vorbă cu pacientul, îl consult și îi dau toate indicațiile îi sugerez în felul următor: dacă eu te-am programat peste trei luni de zile în momentul în care ieși din cabinet te oprești la fișier și te programezi”, a adăugat cadrul medical.

Au fost cazuri în care pacienților li s-a transmis că au venit prea devreme la programare și trebuie să revină mai târziu. În această situație doctorul Alexandroaie spune că nu „s-a lovit” de această problemă.

„La noi nu s-a întâmplat ca pacienților să li se spună la fișier că este prea devreme”, a adăugat dr. Bogdan Alexandroaie.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Lansare de revistă, colinde și cadouri la Liceul „Alexandru cel Bun” din Botoșani! (Foto, Video)

astăzi, 15:21

Pentru elevii, profesorii și oamenii de suflet ai Liceului „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani a fost dublă sărbătoare astăzi. Pe lângă faptul că l-au sărbă...

Hram la o Mănăstire ctitorită de Ștefan cel Mare, zeci de credincioși au asistat la slujbă! (Foto, Video)

astăzi, 11:02

Mănăstirea Popăuți a fost astăzi în sărbătoare. Lăcașul de cult și-a cinstit ocrotitorul, pe Sfântul Nicolae. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte N...

Copii din Botoșani ajunși la spital din cauza provocării de pe platforma Tik Tok!

Thursday, 5 December 2024

Până în momentul de față doi copii au ajuns la urgențe din cauza provocării „Superman” de pe platforma de socializare TikTok. Potrivit reprezentanților Spitalului Jude...