Dr. Bogdan Alexandroaie este medicul șef al Secției de Medicină Internă II din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, dar și unul dintre cei mai vechi specialiști de la nivelul unității sanitare.
Asta înseamnă că a lucrat pe timpul pandemiei, dar și anii de dinainte de pandemia de Covid-19.
Cadrul medical a explicat în cadrul unei conferințe de presă faptul că a observat, după pandemie, o patologie nouă în rândul pacienților. Este vorba despre acei pacienți care au fost infectați cu virusul SARS-COV-2 de mai multe ori și care au rămas cu un grad de fibroză pulmonară, iar ulterior au făcut și tuberculoză.
„Ceea ce remarc eu după 25 de ani de muncă este acea patologie nouă a pacienților care au avut Covid. Pacienți care au făcut pe timpul pandemiei două, trei, patru pneumonii de la Covid și au rămas cu un grad de fibroză pulmonară. Mai nou am avut câteva cazuri multiple de pacienți cu fibroză pulmonară și tuberculoză”, a declarat dr. Bogdan Alexandroaie, medicul șef al Secției de Medicină Internă II din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
Medicul spune că odată cu aceste două afecțiuni pacienții vor fi nevoiți să depindă de oxigen tot restul vieții.
„Ceea ce înseamnă că gradul lor de afectare respiratoriu este extrem de afectat și sunt pacienți care vor rămâne cu necesar de oxigen tot restul vieții în momentul în care îți apare tuberculoza pe un teren deja distrus. Au fost pacienți care au avut Covid în formă severă, cu fibroză pulmonară post Covid, dacă mai faci și tuberculoză deja statusul lor funcțional e discutabil”, a adăugat cadrul medical.
Totodată, dr. Bogdan Alexandroaie spune că nu este vorba despre sute sau zeci de cazuri, ci doar de câteva. În jur de 20 în ultima perioadă.
„Nu vorbim de sute, nici de zeci, cred că am văzut cam 20 de cazuri în ultimul an jumătate, deci există”, a completat medicul botoșănean.