Risc major de epidemie de rujeolă în România. Vaccinul lipsește din majoritatea județelor și nu se știe când va fi iar pe stoc

Risc major de epidemie de rujeolă în România. Vaccinul lipsește din majoritatea județelor și nu se știe când va fi iar pe stoc

Vaccinul anti-rujeolă lipsește din majoritatea județelor și nu se știe când va fi din nou pe stocul Direcțiilor de Sănătate Publică pentru a fi livrat medicilor de familie. Pericolul este cu atât mai mare cu cât rata de vaccinare contra rujeolei e destul de scăzută. Copiii sunt cei mai vulnerabili în fața bolii, dacă nu sunt vaccinați.

Vaccinul împotriva rujeolei nu se mai găsește în nicio farmacie de mai mult de 2 luni în județul Gorj. Părinții sunt revoltați, pentru că serul lipsește și din cabinetele medicilor de familie, iar copiii care au nevoie de rapel merg deja la școală, iar asta crește riscul de îmbolnăvire.

„Fetița mea tocmai a făcut 5 ani și, în mod normal, ar trebui să facă rapelul. Am căutat în vreo 2, 3 farmacii si, din câte am înțeles, nu se găsește nici în țară, nici în județul Gorj, la fel ca multe celelalte pe care le-am căutat și pentru cel mic”, spune o femeie.

În aceste condiții, specialiștii spun că izbucnirea unei epidemii e iminentă. Grav este și că în ultimii ani, rata de vaccinare a scăzut în România, potrivit Digi24.ro.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, vaccinul antirujeolic a fost inclus în schema asigurată de stat începând cu anul 2005. O perioadă de timp, rata de vaccinare a fost de aproximativ 95%, însă, din 2010 aceasta a început să scadă. În 2019, procentul părinților care și-au vaccinat copiii cu prima doză din vaccinul antirujeolic a ajuns la 89,5, iar cu cea de-a doua doză, procentul a ajuns la 75,8%.

„Acest lucru a permis ca în anul 2011, respectiv 2016, România să treacă prin două epidemii, iar ultima, cea din 2016, care s-a prelungit până aproape în anul 2020, să înregistreze un număr de 61 de decese. Pot să vă confirm că există această amenințare de apariție a unor epidemii la nivel global. De altfel, ceea ce s-a întâmplat în România nu arată decât că așa se poate întâmpla”, a declarat Dumitra Gindrovel, președintele grupului de vaccinologie.

De distribuirea vaccinului către cabinetele medicilor de familie se ocupă direcțiile de sănătate publică. Însă, în mai multe județe din țară, stocurile sunt goale de luni întregi.

„În momentul de față avem 2000 de copii restanțieri la vaccinul ROR, un vaccin care se administrează împotriva rubeolei, oreionului și rujeolei. Noi am comandat pentru anul în curs 3000 de doze, am primit, în schimb, 1500 de doze în luna iunie. Cu ceea ce am avut în stoc și cu dozele primite am reușit să asiguram necesarul pentru primele două trimestre ale acestui an”, a adăugat Daiana Militaru, purtător de cuvânt în cadrul DSP Gorj.

Potrivit unui raport european, România ocupă penultimul loc în UE ca rată de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenționare ANM: „Se anunță temperaturi de -20 de grade Celsius. România se confruntă cu fenomene meteo extreme”

astăzi, 19:13
14

Valul polar aduce ninsori și viscol puternic la noi în țară. Meteorologii au emis mai multe avertizări de cod galben și portocaliu.Noaptea trecută s-au înregistrat temperaturi ex...

Astăzi: CFR 1907 Cluj - FCSB, ora 21.00! Cel mai tare meci al campionatului

astăzi, 17:09
26

Astăzi se va juca cel mai tare duel din Superliga României. Formațiile ce s-au bătut la campionat de fiecare dată în ultimii cinci ani sunt gata să facă un show de excepție, chiar ...

Câinii antrenați pentru a face treaba a 10 polițiști. De instruirea lor se ocupă cei mai buni instructori

astăzi, 15:49
31

Bogdan Fedor este unul dintre puținii polițiști pasionați care și-au îndeplinit visul de a instrui și a lucra alături de câini. Zeus, un ciobănesc belgian născut în Centrul ...