Revoltă într-un oraș din Botoșani, unde părinții se plâng că nu are cine să le trateze copiii bolnavi

Părinții sunt dispuși chiar să iasă în stradă în cazul în care situația nu se rezolvă.

Revoltă într-un oraș din Botoșani, unde părinții se plâng că nu are cine să le trateze copiii bolnavi

Lipsa unui medic pediatru la Darabani, în plin sezon al virozelor, a stârnit revoltă în rândul părinților din zona de Nord a județului Botoșani. Părinții se plâng că nu are cine să le trateze copiii și că un doctor a obținut postul de acolo prin concurs, însă nu ar fi lăsat să profeseze.

Situația de la Darabani este cunoscută și de managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, care vine cu soluții pentru oamenii de acolo.

Această situație a fost făcută publică pe site-urile de socializare de către o mamă.

„Nu este normal ca de o lună de zile să nu avem doctor pediatru în oraș și nici nu se ia vreo măsură în privința asta din partea nimănui... Sunt o grămadă de copii răciți. Cine ne tratează copiii? Dorohoi, Botoșani? Da, și dacă ne prescrie un tratament injectabil cine ni-l face, că nu sunt nici asistente... ca la noi la nimeni”, a transmis o mamă din Darabani.

O altă mamă a îndemnat la protest, spunându-le: „distribuiți, ieșiți la protest, toate mamele. Poate așa vom birui”.

La această postare a reacționat și sora unui cadru medical, care a obținut postul de acolo prin concurs, dar despre care a spus că nu este lăsat să profeseze.

Și eu susțin.... Doctorul Apostoaie Romică e fratele meu, și-a câștigat cinstit, prin concurs, postul de la Darabani, acum câteva zile a luat și examenul de rezidențiat și vrea cu toată responsabilitatea profesiei pentru care a învățat să fie lăsat să își facă meseria. Doar cu ajutorul dvs, al părinților va reuși să își reia activitatea la Darabani. Postul de la Darabani l-a câștigat cinstit prin examen, acum a luat și rezidențiatul, e dreptul lui să profeseze la Darabani. Are nevoie doar de susținerea dvs, a părinților care aveți copii”, a transmis sora medicului Romică Apostoaie.

Ce spune managerul Spitalului Județean „Mavromati” despre această situație?

Contactată telefonic de reporterii Știri.Botoșani.ro, dr. Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a spus că medicul Romică Apostoaie își termină activitatea de medic rezident abia în luna martie a anului 2024, însă a solicitat o derogare de la Ministerul Sănătății pentru a-și continua activitatea la Darabani.

A luat specialitatea, dar el își termină activitatea de rezident abia în martie. El acum a luat examenul de specialist, dar am solicitat o derogare de la Minister pentru a-și putea continua activitatea. El, în principiu, ar putea începe de luni. Doar că noi suntem în deficit de medici pediatri și în municipiul Botoșani, după pensionarea unor doctori și nu am putut delega pe nimeni până acum de la Botoșani către Darabani. Așa că singura soluție ar fi domnul doctor Apostoaie, care este și dispus să preia această misiune nouă”, a declarat medicul Monica Adăscăliței.

Mai mult decât atât, managerul unității spitalicești are promisiuni că vor mai veni și alte cadre medicale să profeseze la Botoșani.

Noi acum încercăm să mai aducem medici la Botoșani, dar discutăm cu coordonatorii de rezidențial de la Iași, pentru a vedea ce tineri specialiști ar vrea să vină la Botoșani. Sunt promisiuni. Îmi doresc foarte mult ca la Darabani să avem medic pediatru și acea secție să deservească patologiilor pediatrice din zona de Nord a județului”, a spus Monica Adăscăliței.

De asemenea, zona de Nord a județului nu a fost complet descoperită din lipsa unui medic pediatru, fiind medicii de familie și centrele de permanență la care cetățenii pot apela. Însă, patologiile mai complicate vor fi direcționate către municipiul Botoșani.

Acolo în zonă sunt și medici de familie, care își fac activitatea foarte bine. Mai sunt centrele de permanență. Deci zona nu este descoperită complet din punctul de vedere al patologiilor pediatrice. Sunt foarte mulți profesioniști în acea zonă. În cazul în care sunt depășiți din punctul de vedere al urgenței. Până la urmă, pacienții întâi se adresează medicului de familie și apoi medicului specialist. Și la Darabani dacă este medic pediatru și este o patologie pediatrică mai gravă, atunci tot la Botoșani ajunge bolnavul pentru patologiile mai grave”, a completat Adăscăliței.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Târgul Liceelor la Botoșani, dedicat elevilor de clasa a VIII-a. Președinte CJE: „Totdeauna să vă urmați pasiunea și să credeți în voi” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
1121

Vineri a debutat ediția 2024 a Târgului Liceelor la Botoșani și Dorohoi. Evenimentul s-a desfășurat în două locații în același timp: în Sala de Sport a Colegiului Tehni...

Bursa locurilor de muncă la Botoșani, sute de șomeri au fost prezenți! Director AJOFM: „Sperăm să aveți un statut schimbat pe piața muncii!” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
572

Vineri dimineață, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani s-a desfășurat Bursa Locurilor de Muncă.Evenimentul este organizat de Agenția Județeană pentru...

Unul dintre microbuzele școlare electrice destinate elevilor din mediul rural a fost prezentat, marți, la Botoșani! (foto, video)

Marţi, 14 Mai 2024
913

Marți dimineață, în Piața Revoluției din municipiul Botoșani a fost făcută prezentarea unuia dintre microbuzele școlare electrice care vor ajunge în comunele din județul Botoșan...