Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat, miercuri, ca Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) este functionala, dupa aproape doua saptamani de colaps.
"In continuare se efectueaza activitati de analiza, monitorizare, verificare si consolidare a platformei informatice, iar dupa parcurgerea acestora urmeaza a se trece la ridicarea indisponibilitatii, prin anuntarea pe site-ul CNAS", se arata intr-un comunicat.
Amintim ca sistemul informatic din sanatate nu mai are mentenanta asigurata. Contractul pe care Casa il avea cu SIVECO s-a incheiat si nu au fost luate masuri pentru ca sistemul sa nu ramana fara mentenanta. La inceputul lunii mai, SIVECO a anuntat ca in ultima perioada asigurase mentenanta in mod gratuit si refuza sa mai faca acest lucru.
Dupa ce problemele s-au agravat, CNAS a anuntat ca SIVECO a fost de acord sa repare gratis sistemul.
Medicii nu au incredere in Casa de Sanatate
Medicii de familie spun ca lucrurile au inceput sa se miste dupa acest anunt al Casei, dar se tem ca, in final, tot ei vor fi cei care vor achita nota de plata.
"Sistemul merge. Prost, dar totusi merge. S-a putut cat de cat lucra, dar vor fi imputari, pentru ca serviciile s-au dat offline si noi nu putem verifica. Si am colegi care in perioada asta trebuiau sa-si schimbe semnatura.
Acesti colegi, timp de 10-11 zile, n-au putut sa introduca noua semnatura. N-au putut introduce nimic in sistem. Au facut servicii pe barba lor, e ceva revoltator!
Inca imi apareau si mie marti servicii de vineri la care spuneau ca s-au depasit 72 de ore si nu le mai pot introduce. Apar in sistem consultatii pentru care sistemul spune s-au depasit cele 72 de ore. Probabil ca vor tine cont de ele, sper. Eu cred ca se pierd date, nu stiu.... Din pacate, ne vom trezi peste 2-3 ani, cand vine Curtea de Conturi. Vom vedea...", a declarat, pentru Ziare.com, medicul Rodica Tanasescu.
Motivul pentru care medicul mentioneaza Curtea de Conturi e ca, in acest moment, pe prevederile legale in vigoare, doctorii pot fi pusi sa plateasca pentru problemele generate de sistem.
Presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu, a anuntat ca va da un ordin prin care sa fie corectata situatia, dar inca nu a fost emis.
"Un comunicat al Casei nu tine loc de lege. Legea este aceeasi, noi am propus ca pana se rezolva categoric situatia sa anuleze sau sa suspende anumite articole din contractul cadru care genereaza imputari din cauza sistemului informatic. Ei n-au modificat contractul cadru, ci numai au dat un comunicat.
Comunicatul din punct de vedere juridic nu tine loc de lege, deci legal nu suntem acoperiti.
Si o sa vina Curtea de Conturi si Casa o sa ridice din umeri ca 'noi am vrut sa le dam, dar ce sa facem, a venit Curtea de Conturi si ne-a imputat noua si noi am trimis catre medici'", a mai spus dr. Tanasescu, vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina de Familie.
Serviciile pe o luna risca sa fie neplatite
Aceleasi temeri le impartaseste si medicul Sandra Alexiu. "A inceput sa mearga ok pentru ca tot sistemul e trecut offline. Cand e offline, lucrurile merg mai usor, pentru ca anumite reguli de validare nu sunt necesare. De asta merge mai bine acum, pentru ca nu functioneaza online. In momentul in care se va da drumul vom vedea.
Deocamdata, conform comunicatului Casei, ramane asa pana cand se termina raportarea lunii mai, ceea ce inseamna, pentru ca ei au fost evazivi in a da termene, aproximativ in jurul datei de 10-15 iunie. Raportarea serviciilor din luna mai se face incepand cu data de intai a lunii urmatoare si dureaza in general 7-10, 15 zile maxim, depinde de judet.
Sunt sigura ca vor fi probleme in primul rand pentru ca raportarea serviciilor se face intr-un termen si, daca acesta e depasit, evident ca si termenul de facturare va fi depasit. Daca e vorba de decontare, e vorba de serviciile care au fost in aceasta perioada si care nu au putut fi urcate in platforma conform legii, care inseamna 72 de ore, pentru ca exista inca aceasta mentiune in lege.
Prin urmare, ca sa prelungesti atat de mult perioada de raportare si sa respecti totusi legea, trebuie facut un amendament la lege.
Asteptam un amendament la contractul cadru, Legea 95, ca sa corecteze aceasta chestiune. e foarte clar ca in lege scrie ca dupa 72 de ore nu se mai pot urca serviciile in platforma", a declarat, pentru Ziare.com, dr. Sandra Alexiu, mentionand ca Guvernul ar trebui adopte aceasta modificare la lege.
Si dr. Alexiu a prezentat acelasi scenariu cu Curtea de Conturi, pentru ca istoria asta i-a invatat: indiferent de circumstante, de cate ori Casei ii sunt imputate nereguli, ea se indreapta impotriva medicilor de familie.
"Ei au pus platforma in offline, pentru ca nu mai functioneaza altfel, dar trebuia acest amendament ca sa fie siguri. Daca toate aceste servicii nu sunt decontate in mod legal, riscam sa ne fie imputate, ceea ce devine periculos pentru ca vorbim de aproape o luna.
Vine Curtea de Conturi si constata ca nu s-au facut unele plati, iar mai departe Casa se indreapta sa-si recupereze banii pierduti de la furnizori. Deja e un obicei ca furnizorii astia care tot dau banii inapoi sunt medici de familie", a spus medicul.