Reacția unui medic la măsurarea temperaturii în hypermarket-uri: „Ce e nebunia asta?! În curând, bodyguard-ul o să ne pună si diagnostic!”

Reacția unui medic la măsurarea temperaturii în hypermarket-uri: „Ce e nebunia asta?! În curând, bodyguard-ul o să ne pună si diagnostic!”

Mesajul unui medic a devenit viral pe internet după ce un lanț de hypermaket-uri din România a decis ca fiecărui client să-i fie verificată temperatura la intrare în magazin.

Medicul se arată indignat de această acțiune, mai ales că temperatura este luată de un personal fără nici un fel de pregătire medicală.

“Nu am crezut că o să ajung vreodată să-mi ia temperatura un lucrător comercial sau un bodyguard pe casa scării, sau o secretara! Și să-mi fie condiționată intrarea într-o instituție in funcție de cum m-a măsurat un aparat manipulat de o persoana care nu are niciun fel de pregătire medicală! Ce e nebunia asta?! În curând, bodyguardul o să ne pună și diagnostic! Să stabilească dacă suntem bolnavi sau nu! Și ce credem că demonstram cu asta?! Temperatura crescută a corpului poate avea multe cauze, și probabil că le știți fiindcă se tot discuta despre aceste lucruri! Cum ar mai fi ca femeile să se disculpe și să-i explice bodyguardului cu termometrul în mâna că ele sunt la ovulație? De față cu încă 2-3 gura-cască, care asistă curioși, bucuroși ca au descoperit o “infractoare” care vrea sa intre in clădire încălcând regulile!

Unde este GDPR aici?!

Una dintre clinicile noastre stomatologice se afla într-o clădire de birouri. Mulți pacienți vin în urgențe cu Infecții și edem (umflatură) și adeseori febră. Dacă nenea bodyguard de la recepția clădirii îi măsoară temperatura și este peste 37 grade, ce face? Suna la DSP?! În timp ce omul suferă și are nevoie de tratament stomatologic de urgentă, noi nu-l lăsam să intre la dentist, ci îl trimitem să facă testul covid? Pe bune?!

În clinicile noastre, înainte de orice tratament sau consultație aplicate pacientului cerem acordul SCRIS al acestuia, cu tot cu semnătură. Avem implementate proceduri GDPR prin care accesul este restricționat la datele personale ale pacientului, la situația lui medicală, etc.

Și așa este normal să fie! Doar personalul medical vă poate consulta și vă poate verifica diverși parametri, cum ar fi tensiunea arterială, temperatura, etc. Și cu acordul vostru, bineînțeles!

Iar la datele respective NU ARE ACCES ORICINE! Ori acum, orice lucrător comercial vă poate verifica medical, în văzul tuturor, și notează pe o foaie volantă, pe care o poate citi oricine, temperatura corpului vostru! Iar dacă aceasta temperatură depășește 37 de grade, urmează un moment jenant, in care ești privit ca un infractor, îți este interzisă intrarea în instituția respectivă, iar cei din jur te pot privi cu teamă, ca pe un potențial pericol pentru sănătatea lor. Iar tu poate ai doar o infecție la măsea. Ajungem să ne temem și sa ne fie rușine de temperatura propriului corp, pentru că se pot crea situații jenante nejustificate”, a transmis medicul Cristina Obreja, într-o postare pe pagina de Facebook.