Rămași fără medic, copiii din Darabani trebuie să străbată aproape 50 de kilometri până la un spital

Situaţie delicată pentru cei 9.000 de locuitori ai Darabaniului, cel mai nordic oraş din România. Singurul medic pediatru al oraşului s-a pensionat, iar copiii nu mai beneficiază de asistenţă medicală de specialitate. Micuţii cu probleme de sănătate, sunt nevoiţi în aceste condiţii să bată aproape 50 de kilometri pentru asistenţă medicală de specialitate.

Oamenii sunt îngrijoraţi, mai ales că trebuie să ajungă la Dorohoi sau Botoşani pentru un banal consult medical, adică la cel puţin 50 de kilometri.

Copii fără medic în cel mai nordic oraş al României La Darabani funcţionează o Secţie Externă a Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoşani. Şi asta după ce Spitalul Darabani, care a funcţionat mai ales în perioada comunistă, a fost închis după legea comasării unităţilor sanitare. În cadrul Secţiei Externe funcţiona şi singurul compartiment pediatric din zonă, acoperind o arie importantă de sate din jurul oraşului.

Săptămâna trecută, însă, singurul pediatru rămas la Darabani, doctoriţa Aroşoaiei, cea care asigura asistenţa medicală a mii de copii, s-a pensionat. Conducerea Spitalului Judeţean din Botoşani spune că face demersuri pentru încadrarea altui medic, deşi nu sunt foarte mulţi doritori să meargă să-şi facă meseria într-un oraş aflat la o distanţă atât de mare de municipiul reşedinţă de judeţ şi, totodată, la un pas de graniţa de nord a României.

Conducerea Spitalului Judeţean face toate demersurile necesare pentru încadrarea unui medic specialist pediatru sau delegarea unui medic specialist în vederea asigurării asistenţei medicale pentru copiii din Darabani şi localităţile arondate”, spune Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean. 

Localnicii sunt îngrijoraţi. Aceştia se simt abandonaţi, mai ales că sunt la mare depărtare de municipiul reşedinţă de judeţ. Părinţii copiilor cu boli cronice sau probleme de sănătate care necesită consult de specialitate spun că riscă să ajungă la sapă de lemn, scrie Adevărul.

„Cum batem noi atâta drum? Facem o oră şi ceva pe autobuz, numai la dus. Stăm o zi întreagă cu copiii după noi? Păi, se îmbolnăvesc mai tare! Şi atâtea parale aruncate pe drum, pe mâncare, că doar nu stăm flămânzi acolo”, spune o localnică din Darabani, mamă a trei copii. 

Alţi localnici se tem că de fapt se urmăreşte închiderea Secţiei Exterioare.

„Au închis spitalul odată, bunătate de spital. Acum, bag eu mâna-n foc că închid tot. Şi rămânem vai de capul nostru. Murim cu zile. Şi cu Covid-ul ăsta. Atâta aveam şi noi spitalul ăsta. Că şi aşa sunt departe de lume, în fundul pământului aici”, spune un alt dărăbănean, mai în vârstă. 

Edilul din localitate, Alin Gârbaci, spune că este într-adevăr o mare problemă, dar totodată arată că se gândeşte la o serie de soluţii. Printre altele aducerea unui rezident sau a unui pediatru de la Dorohoi.

„Sănătate este foarte importantă aici. Am identificat nişte soluţii în discuţiile cu cei din conducerea Spitalului Judeţean. Fie detaşarea unui medic rezident, fie transferul unui medic pediatru din Darabani, care momentan lucrează la Spitalul Municipal Dorohoi”, spune Alin Gârbaci.

 

Spune-ne opinia ta