Raed Arafat a declarat că în România sunt mai puțin de 1.000 de medici de urgență, iar nevoia reală a Unităților de Primiri Urgențe depășește 2.000 de cadre medicale (video)

Raed Arafat a declarat că în România sunt mai puțin de 1.000 de medici de urgență, iar nevoia reală a Unităților de Primiri Urgențe depășește 2.000 de cadre medicale (video)

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat în cadrul vizitei pe care a făcut-o, miercuri, la Botoșani, că la nivelul României, în toate Unitățile de Primiri Urgențe și Compartimentele de Primiri Urgențe sunt doar 978 de medici de urgență, iar nevoia reală este de cel puțin 2.000 de cadre medicale.

Cât despre situația personalului atât din cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean „Mavromati”, cât și din întreaga unitate spitalicească, oficialul a declarat că există deschidere din partea unității sanitare, însă trebuie să se găsească soluții pentru a-i atrage pe medici la Botoșani.

„Eu recent am dat niște cifre pe care le avem, deci, noi în țară avem 978 de medici de urgență în Unitățile de Primiri Urgențe și în Compartimentele de Primiri Urgențe. Unele au număr mai aproape de norma pe care o au pentru numărul de pacienți pe care îl văd în 24 de ore, iar alții stau mai redus ca număr de personal și asta înseamnă presiune mai mare asupra personalului. Din păcate, aici dacă vedem care este nevoia după normativul care este făcut, care este de 24 de medici de urgență. Ei sunt 10 medici de urgență și patru medici cu atestat de un an pentru UPU. Deci vă dați seama că este o lipsă semnificativă care trebuie completată. Am discutat și cu directoarea economică de la spital și există deschidere din partea spitalului pentru a atrage medici suplimentari, dar asta înseamnă să îi încurajăm întâi să facă gărzi, pentru a vedea ce înseamnă o nouă unitate de primiri urgențe, să vadă atmosfera de aici, pentru ca ulterior să se angajeze participând la concurs”, a declarat Raed Arafat.

Mai mult decât atât, oficialul a vorbit și despre fenomenul migrației medicilor în afara țării și motivele pentru care ai optează să facă asta. Astfel, Raed Arafat a spus că tinerele cadre medicale plecau din țară din două motive, precum salariile și infrastructura medicală.

„Centrele universitare sunt cumva rămase în urmă. Aici vedem în sudul țării, tot ce este în jurul Bucureștiului are foarte mare greutate ca să atragă să angajeze medici. Dar totuși, dacă vezi într-o Unitate de Primiri Urgențe la Botoșani că ai mașină de terapie intensivă, că ai unitate foarte modernă, că ai un spital care te sprijină, că ai medici din spital cu care poți colabora. Colegii îmi spuneau că au o colaborare foarte bună cu Secția de Terapie Intensivă. Atunci ar deveni un loc de muncă atractiv. Poate că aici și autoritatea ar trebui să se implice mai mult și înțeleg că există o astfel de abordare, prin asigurarea unui apartament, a unei locuințe, în special pentru un medic nou specialist, care are mare nevoie de așa ceva. Să știți că medicii plecau din țară din două motive: salarii și infrastructura medicală. Salariile în mare parte s-au rezolvat, a mai rămas partea condițiilor de muncă și a locului de muncă. Dacă am avea destui medici în UPU nu s-ar mai plânge nimeni că UPU este o unitate grea. Atunci s-ar face doar programul lor de muncă, poate o gardă sau două în plus”, a precizat Arafat.

De asemenea, acesta a mai adus în discuție o problemă importantă cu care sistemul sanitar se confruntă. Foarte multe cadre medicale ies la pensie, ceea ce înseamnă că nu trebuie doar suplimentat numărul personalului, ci și înlocuite cadrele medicale care se pensionează.

„Soluția ca să ai o Unitate de Primiri Urgențe atrăgătoare este să ai destul personal și acest lucru consider că este un aspect la care trebuie să ținem și să înțelegem că Unitățile de Primiri Urgențe sunt locul unde trebuie să lucreze medicii care termină cu rezidențiatul în medicină de urgență. Acum avem 978, iar nevoia reală depășește 2.000 de medici. Generațiile care s-au angajat acum 20 – 30 de ani și care au terminat specialitatea prin începutul anului 1990, deja ajung la pensie. Noi acum nu trebuie doar să suplimentăm, ci trebuie să îi înlocuim și pe cei care ies la pensie. Un alt aspect pe care trebuie să îl rezolvăm”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI și șeful DSU a adăugat că, „legea care a aprobat pensionarea forțată la 57 de ani trebuie schimbată înainte de a intra în vigoare la finalul anului. După asta, din an în an trebuie să soliciți să rămâi. Ideea era de a avea posibilitatea de a ieși la pensionare dacă vrei, nu să fii forțat să te pensionezi. Asta, din fericire, este suspendată acum și sper că se va corecta.”

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Cristina Lăcătușu, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru CJ Botoșani. „Noi avem o problemă...” (video)

Miercuri, 17 Aprilie 2024
687

Cristina Lăcătușu, membră și președinta formațiunii politice Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Botoșani la nivel de județ, care face parte din Alianța Dreapta Unită, și-...

Femeia care își asumă competiția cu actualul și fostul primar al Botoșaniului. „Poziția de consilier local este una nașpa tare” (foto, video)

Miercuri, 17 Aprilie 2024
1094

Raluca Curelariu, consilier local din partea partidului Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Botoșani care face parte din Alianța Dreapta Unită, și-a anunțat oficial candidatura p...

Sute de detectoare de monoxid de carbon și fum vor fi instalate în gospodăriile din Botoșani! (foto, video)

Miercuri, 17 Aprilie 2024
632

500 de detectoare de monoxid de carbon și fum vor fi instalate, gratuit, în locuințele unor familii nevoiașe din județul Botoșani, în cadrul campaniei de informare preventivă și de ...