Protocol cu SJU Suceava pentru intervenții cardiologice urgente. Medic chirurg: „Suntem triajul județelor vecine”

Protocol cu SJU Suceava pentru intervenții cardiologice urgente. Medic chirurg: „Suntem triajul județelor vecine”

Autoritățile sanitare din Botoșani vor încheia un protocol de colaborare cu Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Suceava, în vederea preluării pacienților diagnosticați cu infarct miocardic acut de unitatea medicală parteneră, a anunțat coordonatorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliței. 

Până în prezent, botoșăneni care necesitau o intervenție cardiologică de urgență erau transportați spre clinici de specialitate din Iași.

„Am avut o discuție cu Spitalul Județean Suceava care vrea să colaboreze cu noi pe partea de cardiologie intervențională. Pacienții care vin în Unitatea de Primiri Urgențe și prezintă infarct miocardic acut să nu mai fie transportați timp de două ore până la Iași, ajung în 25 de minute până la Suceava”, a declarat Adăscăliței, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

„Am avut o serie de discuții telefonice cu factorii de decizie din Suceava și am ajuns la un numitor comun. Vor prelua și pacienții din Botoșani, urmează să întocmim acte în acest sens. Probabil la finalul acestei săptămâni voi merge la Suceava pentru a purta discuții mai aplecate asupra acestui protocol. Ar fi un lucru bun să încheiem acest protocol de colaborare, pentru că pacienții ar fi scutiți de un drum lung și anevoios până la Iași, unde erau transferați până acum”, a mai spus managerul DSP.

De asemenea, Monica Adăscăliței a punctat că se va încerca și un parteneriat pentru urgențele de natură neurochirurgicală.

Prezenți în cadrul conferinței, prefectul județului, Dan Nechifor, a afirmat ironic că Spitalul Județean din Botoșani va putea fi considerată secție exterioară a SJU Suceava, iar medicul chirurg Iulian Preda a completat, în același ton, că „suntem triajul județelor vecine”.

Nici până la această dată, nu s-a reușit menținerea unei linii de gardă pe cele două specialități invocate de către coordonatorul DSP, din cauza deficitului de personal.

În Botoșani nu există nici clinică dedicată pacienților care au suferit arsuri, sute de botoșăneni fiind redirecționați, de obicei spre unități sanitare din Iași, în fiecare an.

 

Spune-ne opinia ta