În jur de 100 de angajați ai Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani au ieșit, joi la amiază, în curtea unității sanitare pentru a protesta. Acțiunea de pichetare s-a desfășurat în intervalul orar 12:00 – 12:30, fără întreruperea activității, fiind în pauza de masă în acel interval orar.
„Suntem liniștiți, avem respect față de pacienții pe care îi tratăm”
După ce au protestat patru săptămâni la rând în fața Guvernului, a Ministerului Muncii, Ministerului Sănătății și Ministerului de Finanțe, angajații din sistemul sanitar din toată țara s-au mutat în curtea spitalelor.
Acțiunea de pichetare s-a desfășurat fără vuvuzele și fără gălăgie, în semn de respect față de pacienți.
„Fără vuvuzele, fără scandări, așa cum ar fi normal dacă am face în fața CJ, în fața Prefecturii, așa cum am face în instituțiile publice din capitală. Suntem liniștiți, avem respect față de pacienții pe care îi tratăm și doar solicităm respect și din partea guvernanților”, a declarat Daniel Bulboacă, președintele Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” din Botoșani.
Printre nemulțumirile protestatarilor se numără și lipsa personalului din unitățile sanitare, mai ales din Botoșani. Criza angajaților duce la o epuizare a personalului actual, iar concediul de odihnă sau zilele libere aferente muncii suplimentare sunt greu de imaginat.
„Trebuie să ținem cont de faptul că mulți dintre noi suntem în prag de epuizare și vă reamintim că deficitul de personal este principalul motiv pentru care colegii noștri ajung să stea foarte mult în concedii medicale, colegii noștri ajung să aibă foarte multe zile lucrate suplimentar lunar. Colegii noștri ajung să fie pedepsiți pentru că lucrează suplimentar. Conform legislației în vigoare, orele suplimentare nu se pot plăti, ci se recompensează doar cu timp liber corespunzător în următoarele 90 de zile. Prin deficitul de personal este lesne de anticipat faptul că angajatorul nu are posibilitatea să vă acorde liberele compensatorii pentru orele lucrate suplimentar. Dumneavoastră faceți munca a doi, trei oameni”, a adăugat Daniel Bulboacă.
„Ei încearcă să ne inducă în eroare, să păcălească angajații din sănătate”
Pichetarea face parte din calendarul de proteste organizate de Federația Solidaritatea Sanitară din România.
Potrivit reprezentanților Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” din Botoșani, pe 25 ianuarie protestatarii au avut o întâlnire cu reprezentanți ai Guvernului. Atunci li s-a propus o majorare salarială de 15% a salariilor.
„Noi solicităm un lucru foarte simplu în prezent: corectarea salariilor. Pe 25 ianuarie am avut o întâlnire la Guvernul României, ne-au prezentat o ofertă, însă ei încearcă să ne inducă în eroare, să păcălească angajații din sănătate, acordându-ne o majorare salarială. Practic majorarea de 15% pe care ei sunt dispuși să o accepte nu acoperă nivelul inflației nici măcar pe ultimii doi ani. Dacă ei nu acordă majorările pe întreaga anvelopă salarială, noi nu putem considera că aceasta este o majorare salarială. Ar trebui să ne dea un 25% pe anvelopă salarială, ca să putem acoperi inflația pe ultimii doi ani”, a conchis Daniel Bulboacă, președinte Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” din Botoșani.