Primele doze de vaccin anti-Covid au intrat în România. Raed Arafat: „Asistăm la un moment istoric. De azi lucrăm pe două fronturi”

Primele 10 mii de doze de vaccin anti-COVID-19 au intrat astăzi în România, pe la Vama Nădlac. Sunt preluate acolo de șeful DSU, Raed Arafat și de șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, care au plecat încă de aseară către Arad. Vaccinurile vor fi depozitate imediat la Institutul medico-militar Cantacuzino, de unde vor fi distribuite în cele 10 spitale aflate în prima linie a luptei împotriva pandemiei.

Dozele de vaccin vor fi transportate în gheață carbonică pentru a le păstra la o temperatură de -70 de grade celsius.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat vineri, la momentul intrării celor 10.000 de doze de vaccin anti-COVID în România, că este vorba despre un moment istoric, iar începând de astăzi „lucrăm pe două fronturi”.

„Asistăm la un moment istoric, care arată că lumea a găsit o soluție și pe care începem să o aplicăm. Toate țările UE împreună au reușit să nu dezamăgească cetățenii UE. Pentru noi este o speranță, este lumina de la capătul tunelului. Asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat, că uităm de măsurile care sunt obligatorii - distanțare, masca, spălat pe mâini - este abia un început. De azi vom lucra pe două fronturi: de limitare a răspândirii SARS-CoV-2 și de vaccinare”, a spus Raed Arafat, la Vama Nădlac 2.

Totuși, secretarul de stat spune că „începerea vaccinării nu înseamnă că problema s-a rezolvat, începerea vaccinării nu înseamnă că ne relaxăm, începerea vaccinării nu înseamnă că scoatem masca”.

Medicii și asistentele medicale vor primi injecția începând de duminică, 27 decembrie, când se dă startul oficial al campaniei de vaccinare în toată Uniunea Europeană. Amintim, în prima etapă va fi vaccinat personalul medical și personalul din centrele de bătrâni și copii.

În a doua etapă, poate primi vaccinul populația din grupele de risc, vârstnici și bolnavi cronici, precum și lucrătorii din domeniile esențiale. Apoi va demara vaccinarea populației generale.

În luna ianuarie urmează să ajungă în țară un alt lot de 600.000 de doze de vaccin, suficiente pentru imunizarea a 300.000 de români. 

În România, pe lângă centrul principal de depozitare a vaccinurilor de la Institutul Cantacuzino mai există alte șase centre regionale. Autoritățile au decis înființarea a 900 de centre de vaccinare fixe și mobile și își propun să imunizeze până la 70 la sută din populație pe parcursul anului viitor.

 

Spune-ne opinia ta