Încetarea contractelor de muncă pentru 50 de asistenţi medicali de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani care cumulau pensiile cu salariile s-a făcut în baza Legii pensiilor, ca urmare a faptului că respectivele cadre medicale nu au făcut solicitări scrise pentru continuarea activităţii, susține conducerea unității.
Livia Mihalache, managerul Spitalului Județean Botoșani, a declarat că angajații nu au fost concediați abuziv.
„Noi nu am făcut decât să constatăm încetarea contractului de muncă de la data venirii deciziei de pensionare. Nu i-am pensionat noi. Ei s-au pensionat la cerere, de-a lungul anului. Pentru a continua activitatea, angajații spitalului ar fi trebuit să întocmească o cerere înainte de a se pensiona prin care să ceară acordul instituției să continue activitatea. Puteau să-și continue activitatea pe alt contract de muncă, pe perioadă determinată de maxim trei ani. Noi am analizat , am cerut de la Casa de Pensii o situației pentru cel puțin 300 de oameni ca să nu fim acuzați că am facut partipriuri și am primit răspuns. Conform răspunsului primit, am trecut la constatarea încetării contractului de drept al angajaților’’, a declarat Mihalache.
Din punct de vedere legal, cei 50 de angajați ai Spitalului Județean ar putea să-și continue activitatea cumulând pensia cu salariul numai în momentul în care sunt pe contracte diferite.
„Curtea Constituțională spune că pot să cumuleze pensia cu salariul dar numai în momentul în care au un alt contract pe perioadă determinată’’, a declarat juristul Spitalului Județean.
Pentru a nu ramâne fără personal, au fost scoase la concurs mai multe posturi iar personalul de pe secțiile mai puțin aglomerate vor fi redirecționate spre cele cu deficit de personal.
Peste 20 de asistente medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" au protestat, luni dimineaţă, la Consiliul Judeţean faţă de decizia managerului spitalului de a concedia cadrele medicale cu studii medii care cumulează pensia cu salariul. Asistentele medicale au cerut sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, după ce conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati" a decis concedierea, începând cu data de 1 martie, a 50 de asistenţi medicali.
Potrivit liderului Sindicatului Sanitas din Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati", Lia Temciuc, deciziile de încetare a contractelor individuale de muncă au fost emise pe 28 februarie, fără niciun preaviz. De altfel, Temciuc acuză conducerea spitalului că a luat această măsură doar pentru a reduce cheltuielile unităţii, generând, însă, o criză de personal.
„Acest drept de a acumula pensia cu salariul este conferit de lege. Niciun salariat nu a făcut acest lucru în mod abuziv sau ilegal. Legea le-a permis acest lucru. Asistentul medical are dreptul până la 65 de ani să îşi desfăşoare activitatea, dar în acelaşi timp pe stagiul minim de cotizare şi pe vârsta standard de pensionare au dreptul să primească şi pensie. Aceşti angajaţi erau în pensie, dar niciunul nu a împlinit vârsta de 65 de ani", a declarat Temciuc la întâlnirea cu preşedintele Consiliului Judeţean.
(Anca Savel)