Deşi este gingaşă şi relativ mică, de culoare mov şi miros plăcut, brânduşa de toamnă este una din cele mai toxice plante din ţara noastră şi i se mai spune şi „brânduşa morţii", din cauza substanţelor nocive care se găsesc în bulb şi în seminţe, scrie Antena3.ro.
Brânduşa de toamnă este cunoscută ca fiind cea mai otrăvitoare plantă medicinală.
Deşi are o serie de proprietăți benefice pentru sănătate, ea este toxică din cauza conținutului de colchicină.
Ingerată de om, această substanţă poate provoca chiar şi moartea. Decesul poate surveni în câteva zile, iar supraviețuitorii pot avea simptome și la câțiva ani de la otrăvire.
Dacă este consumată în doză mare si fără prescripția unui medic, poate provoca următoarele efecte adverse:
- Salivație abundenta, iritarea stomacului si a intestinului cu dureri, voma
- Diaree puternică, apoi însoțită de colici
- Retenție urinara
- Deshidratare pronunțată
- Scăderea tensiunii arteriale si tulburari ale ritmului cardiac
- Convulsii însoțite de delir
- Paralizia
Atenție, în cantități de 1 g pe zi, planta poate provoca reacții adverse grave, iar în doze 1,5 g pe zi sau 5 g pe zi, poate cauza deces.
Specialiștii recomandă achiziționarea preparatelor de brândușă de toamnă numai de la magazinele autorizate şi folosirea lor doar sub supravegherea medicului.