Coordonatorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani, medicul Monica Adăscăliței, a relevat că, la o săptămână de la inițierea în județ a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, niciun cadru medical imunizat nu a acuzat reacții adverse. Ea a scris un mesaj pe Facebook, prin care încurajează demersul, susținând că vaccinarea este o „soluție viabilă pentru stoparea acestei pandemii”.
Monica Adăscăliței și-a titrat postarea „Jurnal post vaccinare Covid 19!”. Amintind de scepticismul general al oamenilor, aceasta a reiterat că vaccinarea sa a fost reală, utilizându-se antidotul produs de Pfizer, adică ceea ce se găsește pe piața națională în prezent.
Medicul urgentist a sugerat că, deși nu a contactat virusul până în prezent, în ciuda ocupațiilor sale, vaccinarea reprezintă o protecție certă în fața riscului.
„A trecut o săptămână de la vaccinare. Unii au comentat în mediul online ca am mimat vaccinarea: fie că m-am injectat cu ser fiziologic, fie că seringa era goală. Vreau doar să spun că m-am vaccinat pentru că eu cred în vaccin. Deși Dumnezeu m-a ferit să fac boala în aceste 10 luni, asta nu înseamnă că pot risca la nesfârșit. Am făcut acest vaccin pentru că am credința că va fi începutul sfârșitului acestei boli cu o evoluție atât de imprevizibilă. Vaccinarea nu este obligatorie, dar este o soluție viabilă pentru stoparea acestei pandemii!”, a scris coordonatorul DSP pe rețeaua de socializare.
Doctorul mai spune că, în perioada pandemiei, prin natura meseriei sale, a văzut „multă suferinţă și cât de neputincioși suntem în fata complicațiilor pe care le dă acest virus”. Ea a dezvăluit că vaccinarea nu a declanșat nicio reacție adversă, în afara jenei locale temporare, atât în cazul ei, cât și în situațiile colegilor imunizați.
„După vaccinare am avut timp de 24 ore o jenă locală post injectare. Nu am avut nici o altă reacție adversă. Mi-am continuat activitatea profesională normală. Mă bucură mult faptul că niciunul dintre colegii mei care s-au vaccinat nu a avut probleme. În această seară mă uitam pe statistica mondială și am văzut cum Israelul e pe locul întâi la numărul populației vaccinate. România doar 0,4% din populație, dar înaintea Franței, Maltei sau Argentinei. Mi-aș dori ca lumea să se informeze din sursele autorizate pentru a lua decizia corectă în ceea ce privește vaccinarea”, transmite managerul DSP.
De asemenea, oficialul sugerează că a privit antidotul ca pe o portiță spre normalitate, spre petrecerea a mai mult timp alături de familie, după aproape un an de tumult.
„M-am vaccinat și pentru familia mea, m-am vaccinat pentru a putea reveni la o viaţă normală, pentru a-i putea oferi fiicei mele si sotului meu timpul şi atenţia pe care ei le merită şi de care a fost văduviti în această perioadă grea. Sper ca vaccinarea să ne aducă cu un pas mai aproape de normalitatea de care ne bucuram cu doar un an în urmă”, a mai scris Adăscăliței pe Facebook.
Până în prezent, la nivelul județului Botoșani, peste o mie de cadre medicale au fost imunizate împotriva noului coronavirus, în cele două centre de vaccinare funcționale în cadrul Spitalului Județean de Urgență și al Spitalului Municipal din Dorohoi. Procesul se derulează în funcție de cererea existentă din partea categoriilor considerate de risc.
Potrivit Strategiei naționale de vaccinare anti-COVID, România se află în prima etapă de administrare a serului, făcându-se pregătiri pentru tranziția spre faza a doua.