Penitenciarul Botoșani va funcționa și ca unitate ambulatorie de psihiatrie!

Penitenciarul Botoșani a fost desemnat să funcționeze și ca unitate ambulatorie de psihiatrie, alături de penitenciarele Baia-Mare, Galați și Craiova.

Penitenciarul Botoșani va funcționa și ca unitate ambulatorie de psihiatrie!

Angajați ai Penitenciarului, membri ai echipei multidisciplinare (din sectoarele siguranța deținerii și regim penitenciar, reintegrare socială, medical), sub coordonarea medicului-șef Rodica-Daniela Hliboceanu-Dascăl și cu aportul reprezentanților Administrației Naționale a Penitenciarelor, urmăresc să deprindă metode și tehnici specifice lucrului cu persoanele cu tulburări mintale.

Cum a luat ființă acest proiect?

În cadrul videoconferinței din data de 23 martie 2023, Consiliul Europei a trasat autorităților române directive, printre care și revizuirea capitală a sistemului actual de furnizare a asistenței medicale psihiatrice la nivelul sistemului penitenciar, prin înființarea celor 4 unități de tratament și a unei unități de evaluare.

Cine sunt specialiștii?

Sunt profesioniștii din domeniul medical, al securității, precum și cel de reintegrare socială, buni comunicatori, înțelegători, asertivi, cei care exercită autoritatea într-o manieră legitimă, cei care gândesc sub presiune și preiau controlul în situații de risc, rezistenți din punct de vedere emoțional, analitici și atenți la detalii, cu viziune și scop comun.

La baza îndeplinirii obiectivelor profesionale în cadrul acestei echipe, se regăsește Protocolul dezvoltat din vasta experiență a doi consultanți internaționali, Dougie Graham (expert în domeniul securității penitenciare) și dr. Julia Cartwright (medic psihiatru criminalist).

"Nu am control asupra vieții mele." / "Nu e nimeni care să mă ajute, nimănui nu-i pasă."  / "Nu am avut altă opțiune decât să fac asta." / "Sunt o povară pentru ceilalți."

Acestea sunt doar câteva dintre gândurile ce conturează tabloul simptomatic al persoanelor afectate mintal.

Deși, de cele mai multe ori respinse social, persoanele aflate în astfel de situații au nevoie de sprijin și de înțelegere. Cu aceste particularități aparte, cei aflați în penitenciar nu trebuie să sufere o a doua condamnare, la neputință sau ignorare!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean băgat în închisoare pentru o infracțiune săvârșită în urmă cu patru ani!

astăzi, 13:20
39

În cursul zilei de vineri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au identificat un bărbat de 40 de ani, din orașul Ștefănești, pe numele căruia era emis un mandat de ex...

Mesajul prefectului Sorin Cornilă cu ocazia Sărbătorilor Pascale!

astăzi, 12:22
25

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a transmis un mesaj pentru botoșăneni cu ocazia Sărbătorilor Pascale.Redăm mai jos mesajul integral: „Dragi botoșăneni,...

Lumina Sfântă, miracol al ortodoxismului, va fi adusă sâmbătă seară de la Ierusalim şi distribuită tuturor parohiilor!

astăzi, 12:06
43

Lumina Sfântă, simbol al Învierii lui Iisus, va fi adusă şi în acest an de la Ierusalim, sâmbătă seara, de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul A...