Pachete medicale 2018-2019: În ce situații vei primi gratuit servicii medicale acasă și transport sanitar

Există mai multe categorii de servicii medicale, inclusiv de urgență, de care vor putea beneficia acasă și gratuit pacienții asigurați ori neasigurați în sistemul public de sănătate, conform unui proiect de act normativ în dezbatere. Pe lângă acestea, se va asigura transportul sanitar neasistat, în anumite cazuri, fără costuri, atât pacienților asigurați, cât și celor neasigurați, pentru situații precum deplasarea la centrele de dializă.
 
În pachetele medicale pentru perioada 2018-2019 sunt incluse, atât pentru asigurați, cât și pentru neasigurați, o serie de servicii medicale gratuite la domiciliu, inclusiv de urgență, precum și transport sanitar neasistat în anumite cazuri. Ele sunt detaliate în Proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în 2018 a pachetelor de servicii medicale pentru 2018-2019. Proiectul mai are nevoie doar de aprobarea sa de către ministru și de către președintele CNAS, precum și de publicarea în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
 
Vorbim, în primul rând, de consultații la domiciliu. În pachetul de bază, adică cel pentru pacienții asigurați în sistemul de sănătate public, consultațiile la domiciliu se vor acorda pentru  asiguraţii înscrişi pe lista proprie a medicului de familie, în afara cabinetului, în timpul programului de lucru pentru consultaţiile la domiciliu.
 
Consultaţiile la domiciliu se vor acorda asiguraţilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, asiguraţilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor de până la un an, copiilor cu vârsta 0-18 ani cu boli infectocontagioase şi lehuzelor. E considerată consultație la domiciliu și examinarea acordată de medicul de familie în vederea constatării decesului.
 
Pachetul de servicii de bază pentru cei asigurați va include îngrijiri medicale la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu, de exemplu: administrare de medicamente, măsurarea parametrilor fiziologici, manevre terapeutice, kinetoterapie, monitorizarea pacientului, chiar și servicii de asistență psihologică.
 
Serviciile de urgență la domiciliu
 
Proiectul de norme prevede aceleași lucruri pentru cei asigurați și cei neasigurați cât privește serviciile de urgență la domiciliu. Serviciile de urgență nu sunt însă detaliate în proiectul de ordin, ci într-un alt act normativ, ceva mai vechi, respectiv în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 2021/2008.
 
Urgențele detaliate în ordinul menționat sunt de mai multe tipuri, de exemplu:

-urgențe de obstetrică-ginecologie (probleme la naștere);
-boli nediagnosticate (inconștiență, febră și erupții cutanate, amețeli, dureri toracice, dificultăți în a respira etc.);
-arsuri termice sau electrice;
-înec;
-mușcături de animale, înțepături de insecte;
-căderi și alte accidente;
-alergii;
-intoxicații;
-incidente majore (incendii, de pildă);
-leziuni ale capului feței și ale gâtului;
-hipotermie sau hipertermie ș.a.

Transportul sanitar neasistat: servicii diferite, în funcție de asigurare
 
Același proiect de ordin mai include și servicii de transport sanitar neasistat, dar acestea sunt diferite, în funcție de tipul pacientului: asigurat sau neasigurat în sistem.
 
Dacă vorbim de pacienții asigurați în sistem, atunci transportul neasistat va include, de exemplu:
 
-transportul medicului dus-întors pentru constatarea decesului în zilele de vineri, sâmbătă, duminică și în zilele de sărbători legale pentru a elibera certificatul constatator al decesului;
-transportul echipajului de consultații de urgență și al pacientului care nu se află în stare critică și nu are nevoie de monitorizare și îngrijiri speciale, dacă se impune asistenţă medicală de specialitate ce nu poate fi acordată la domiciliu;
-transportul copiilor dializaţi și a persoanelor adulte cu nanism care nu pot fi preluate în centrele de dializă de adulţi, de la centrul de dializă până la domiciliul acestora şi retur;
-transportul de la şi la domiciliu al bolnavilor cu talasemie majoră în vederea efectuării transfuziei;
-transportul dus-întors la cabinetul de specialitate din specialităţile clinice şi de la cabinet la domiciliu, pentru asiguraţii imobilizaţi la pat, pentru consultaţie în vederea evaluării, monitorizării şi prescrierii tratamentului în cazul afecţiunilor cronice pentru care medicaţia poate fi prescrisă numai de medicul de specialitate din ambulatoriu de specialitate.
 
Pentru pacienții neasigurați, serviciile de transport sanitar neasistat vor fi ceva mai puține la număr. Vorbim, în primul rând, de transportul medicului dus-întors pentru constatarea decesului în zilele de vineri, sâmbătă, duminică și în zilele de sărbători legale pentru a elibera certificatul constatator al decesului.
 
Apoi, de transportul echipajului de consultații de urgență și al pacientului care nu se află în stare critică și nu are nevoie de monitorizare și îngrijiri speciale, dacă se impune asistenţă medicală de specialitate ce nu poate fi acordată la domiciliu.
 
Se va asigura, de asemenea, și transportul persoanelor peste 18 ani cu nanism care nu pot fi preluate în centrele de dializă de adulţi, de la centrul de dializă până la domiciliul acestora şi retur, în vederea efectuării dializei în unităţile sanitare situate în alt judeţ decât cel de domiciliu al persoanei respective.
 
Atenție! Proiectul de ordin privind pachetele de servicii medicale NU se aplică încă. Acesta trebuie aprobat de ministrul sănătății și de conducerea CNAS și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI