Pancreasul este a doua glandă ca mărime din sistemul digestiv, având o formă plată şi alungită, 12-15 centimetri lungime şi o greutate între 70 şi 110 g. Este situat în cavitatea abdominală, între duoden şi splină. Cercetătorii sunt de părere că, în curând, cancerul de pancreas va deveni a doua cea mai mare cauză de deces prin cancer.
În urmă cu 5 ani, cancerul de pancreas a fost a patra cauză de deces prin cancer în SUA , iar astăzi este numărul trei, cu şanse reale să depăşească cancerul de colon, ocupantul locului al doilea, după cancerul de plămâni. Vestea proastă este că această boală va deveni din ce în ce mai frecventă. În SUA, incidenţa a crescut cu 0,5% pe an, pe parcursul unei decade. Franţa, Japonia şi Taiwan au raportat şi ele creşteri rapide, potrivit scientific american.com.
Evident, sunt mai multe cauze, dar un factor principal de risc este fumatul. Pentru un fumător, riscul de a face cancer de pancreas este de două ori mai mare comparativ cu o persoană care nu fumează. Şi, deşi fumatul a scăzut în SUA, există un decalaj de 30-40 de ani înainte de a fi vizibile primele rezultate în scăderea ratelor de cancer. Teoretic, cancerul pancreatic ar trebui să fie în scădere ca urmare a măsurilor luate împotriva fumatului în anii 70, dar, din păcate alţi duşmani a apărut la orizont şi anume obezitatea şi diabetul de tip 2, scrie adevarul.ro.
Oncologul Robert A. Wolff, care a tratat cancerul pancreatic la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center, timp de 20 de ani, spune că: „De când am început meseria, am văzut schimbarea de la fumat la obezitate“.Un pacient obişnuit al acestuia are un indice de masă corporală între 30 şi 35 – obezitatea definindu-se printr-un indice mai mare de 30; are diabet sau prediabet, este hipertensiv şi suferă de dislipidemie. „Aceşti pacienţi sunt doar bombe cu ceas pentru cancerul pancreatic“, apreciază oncologul.
Obezitatea şi diabetul de tip II cresc riscul şi în alte tipuri de cancer. Printre cauzele suspectate sunt inflamaţia scăzută cronică, cantitatea prea mare de insulină, excesul de hormoni şi de factori de creştere eliberaţi de ţesutul adipos şi anomaliile metabolice.