O atitudine pozitivă ne ajută să ne valorificăm potențialul. Medic: „Oamenii sunt fie stăpânii situațiilor lor, fie victimele atitudinilor lor”

O atitudine pozitivă ne ajută să ne valorificăm potențialul. Medic: „Oamenii sunt fie stăpânii situațiilor lor, fie victimele atitudinilor lor”

Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola" din Iaşi, consideră că modul de gândire şi atitudinea fac diferenţa între persoanele care au succes şi cele care nu au, ea afirmând că oamenii sunt fie stăpânii situaţiilor lor, fie victimele atitudinilor lor.

Conform acesteia, atitudinea şi nu aptitudinea creează altitudinea.

„Atitudinea este o poziţie pe care o luăm faţă de cineva sau ceva. Este singurul comportament pe care oamenii îl pot controla complet. A avea sau nu o atitudine pozitivă este o alegere. Astfel că indiferent de situaţie ne stau întotdeauna la dispoziţie două alegeri, acel liber arbitru: alegerea de a avea o atitudine pozitivă, respectiv alegerea de a avea o atitudine negativă", a declarat pentru AGERPRES, Petronela Nechita.

Ea a precizat totodată că atitudinea este dată de gândurile, sentimentele şi acţiunile noastre.

„O atitudine nu este altceva decât un obicei de gândire dobândit. Schimbarea atitudinii trebuie să vină din interiorul tău. E nevoie să-ţi schimbi gândurile, să le înlocuieşti cu altele, să ai o nouă mentalitate. Gândurile controlează atitudinea către un rezultat specific, fie el pozitiv sau negativ. O atitudine pozitivă are consecinţe pozitive. Multe persoane aleg să aibă o atitudine negativă fără să-i conştientizeze efectele: consecinţele negative", a explicat Petronela Nechita, medic primar psihiatru.

În opinia sa, cea mai mare diferenţă dintre oamenii care au succes şi cei care nu au succes o reprezintă modul de gândire şi atitudinea.

„Oamenii sunt fie stăpânii situaţiilor lor, fie victimele atitudinilor lor. Am o atitudine pozitivă când mă gândesc că e ceva bun în fiecare întâmplare a vieţii, cum ar fi, de exemplu, afirmaţia 'această pandemie va trece'. Atitudinile pot fi crescute prin provocări. Cei mai mulţi oameni de succes îmbrăţişează provocările, deoarece înţeleg că sunt o parte esenţială a vieţii lor. Aşadar, ele sunt privite ca fiind parte integrantă în procesul continuu de autoeducare. Astfel, oamenii de succes învaţă să facă faţă eşecurilor lor. Ei încep să vadă beneficiile pozitive care pot fi obţinute din întâlnirea cu experienţele negative, astfel creând şi rezilienţă la stres. Toate acestea pot avea un impact pozitiv asupra atitudinii", a afirmat medicul psihiatru.

Aceasta a ţinut să sublinieze că, dacă alegem să avem o atitudine pozitivă, vom reuşi să vedem părţile pozitive chiar şi în situaţiile mai puţin plăcute.

„O serie de alţi factori pot avea un impact mare asupra formării atitudinii unei persoane. Mă refer la temperamentul, caracterul individual, mediul, imaginea de sine, aspectul fizic, familia şi succesul în viaţă", a adăugat Petronela Nechita.

Factorii care ne pot influenţa atitudinea sunt, potrivit medicului psihiatru, în primul rând, propriile noastre convingeri despre noi şi ceilalţi, familia, mediul în care ne desfăşurăm activitatea, dar şi cercul de prieteni.

„Gândiţi-vă că atitudinea noastră este un filtru mental prin care percepem lumea din jurul nostru. Aşadar, unii oameni au un filtru optimist şi văd jumătatea plină a paharului, alţii au un filtru mai puţin optimist şi văd jumătatea goală a paharului. De asemenea, prietenii îţi pot extinde viziunea sau îţi pot reduce visele. De aceea este extrem de important să ne evaluăm permanent prieteniile. Periodic ne ajută să ne punem întrebarea dacă situaţiile sau oamenii din jurul nostru ne ajută să avem succes sau ne trag înapoi. Vă dau un exemplu: persoana cu o atitudine negativă gândeşte: nu pot; se axează pe probleme; le găseşte celorlalţi defecte, îi critică; se concentrează pe lipsuri; va vedea întotdeauna obstacole în orice. Persoana cu o atitudine pozitivă gândeşte: pot; se axează pe soluţii, caută aspectele pozitive ale celorlalţi; este recunoscător pentru ce are şi va vedea întotdeauna oportunităţi în orice vine spre ea", a mai explicat medicul.

Potrivit acesteia, atitudinea poate fi schimbată doar atunci când omul îşi doreşte sută la sută schimbarea şi acţionează intenţionat în această direcţie, fiind un proces care necesită timp.

„Atitudinea este 'reprezentantul' sinelui nostru. Cauzele, rădăcinile sale sunt interioare, însă rezultatul său este exterior. Atitudinea noastră faţă de ceilalţi necesită o permanentă ajustare şi de aceea este bine să o îmbunătăţim permanent", consideră dr. Petronela Nechita.

Conform medicului psihiatru, pentru a ne însuşi şi menţine o atitudine pozitivă este necesar să ne cultivăm o vorbire interioară pozitivă, să schimbăm gândurile negative cu unele pozitive, să învăţăm să identificăm aspectele pozitive ale vieţii în general, să fim recunoscători pentru lucrurile bune din viaţa noastră, să ne odihnim mai mult decât o facem în prezent, să facem exerciţii fizice cu consecvenţă, să facem complimente şi să fim politicoşi, să ne dezvoltăm simţul umorului şi să râdem cât mai mult.

„O atitudine pozitivă ne ajută să ne valorificăm potenţialul. Ce ar fi dacă am privi o 'dificultate' ca o 'binecuvântare'? Thomas Jefferson, cel de-al treilea preşedinte al SUA, spunea că 'nimic nu poate opri omul cu o atitudine mentală corectă să îşi îndeplinească scopul. Nimic din lumea aceasta nu îl poate ajuta pe omul care are o atitudine greşită'. Dar mai există şi o zicală veche care spune că fiecare dintre noi luminează o cameră: unii atunci când intră, alţii când ies. Întrebarea e dacă vrem să fim acea persoană cu atitudine pozitivă, acea persoană care luminează camera atunci când intră", a conchis dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
942

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
283

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
249

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...