Nicio persoană imobilizată la domiciliu, din județul Botoșani, nu a fost vaccinată împotriva virusului COVID-19, până la data curentă, confirmă managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliței. Deși s-a decis imunizarea bolnavilor prin intermediul caravanei mobile, care ar urma să se deplaseze în funcție de cererea zonală, centralizarea datelor din teren nu este încă definitivată.
Autoritățile județene indică spre medicii de familie din județ, cărora le revine sarcina de a întocmi liste cu persoanele aflate în imposibilitatea de a părăsi domiciliu și a afecțiunilor de care suferă aceștia. Tot ei ar urma să comunice care sunt cazurile de persoane singure, precum și numărul de aparținători ai pacienților, aflați în aceeași locuință.
În comunitățile fără medic de familie, aceste date vor fi centralizate de comitetele locale pentru situații de urgență.
Numai că despre această culegere de informații s-a discutat și în urmă cu o lună, când aceiași oficiali promiteau reglementări și mobilizare de personal. Persoanele în cauză au putut fi programate prin intermediul platformei, dar și prin call-center-ul DSP.
„Trebuie să centralizăm numărul de persoane, iar caravana se va deplasa pe zone. Trebuie să avem foarte bine sistematizat numărul. Deocamdată, nu s-a vaccinat nimeni. UAT-urile trebuie să centralizeze, pentru că ele știu cel mai bine situația, să trimită tabele, ca noi să putem trimite tabelele, pentru că marea majoritate a pacienților imobilizați sunt persoane peste 55 de ani, și atunci trebuie să fie vaccinați cu Pfizer. La DSP au fost deja persoane care s-au adresat cu cereri, dar urmează să centralizeze UAT-urile. Noi avem echipa formată, trebuie să avem un aviz la nivel central. Trebuie să găsim o soluție pentru a concentra cât mai multe doze într-un areal”, a declarat managerul DSP.
Medicul chirurg Iulian Preda, desemnat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să coordoneze măsurile de combatere a COVID-19 la nivelul unităților sanitare din județ, în sensul unui liant între unitățile spitalicești și DSP, a precizat că este nevoie de o cunoaștere în detaliu a patologiei botoșănenilor nedeplasabili.
„Trebuie să știm care sunt persoanele care au boli de sistem, ce contravin imunizării. Sunt persoane care fac anticoagulări. Este foarte important să știm ce patologii au aceste persoane”, a afirmat Preda.
„Trebuie implicate mai multe persoane. Trebuie să vedem ce se întâmplă cu aceste persoane și post-vaccinare. La nivel de municipiu este mai ușor, dar problema cea mai mare este în satele și comunele cele mai îndepărtate, unde nici medic de familie nu avem”, a mai spus medicul Monica Adăscăliței, șefa DSP.
Oficialul a adăugat că a purtat discuții cu Colegiul Medicilor și că a angrenat angajați ai instituției pe care o coordonează, în vederea urgentării vaccinării acestei categorii vulnerabile.
În conformitate cu prevederile unui document adoptat de Guvern la începutul acestui an, reprezentanții direcțiilor de asistență socială din cadrul consiliilor locale întocmesc listele cu persoanele de la domiciliu aflate în această situație și care doresc să fie vaccinate, împreună cu asistenții personali ai acestora (dacă este cazul) și cu membrii de familie care locuiesc în aceeași gospodărie.