Persoanele imobilizate vor fi imunizate împotriva virusului Covid-19 prin intermediul caravanei mobile. Cererile vor fi centralizate prin intermediul autorităților locale. Aparținătorii sau asistenții acestora vor fi vaccinați odată cu bolnavii aflați în grijă, pentru evitarea riscului de irosire a dozelor, a declarat medicul Monica Adăscăliței, coordonatorul Direcției de Sănătate Publică (DSP).
La nivelul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a fost aprobată Instrucțiunea potrivit căreia, începând din 21 ianuarie a.c., persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile, aflate la domiciliu, se pot vaccina în cadrul etapei a II-a a campaniei.
În conformitate cu prevederile unui document adoptat de Guvern săptămâna trecută, reprezentanții direcțiilor de asistență socială din cadrul consiliilor locale întocmesc listele cu persoanele de la domiciliu aflate în această situație și care doresc să fie vaccinate, împreună cu asistenții personali ai acestora (dacă este cazul) și cu membrii de familie care locuiesc în aceeași gospodărie.
Managerul DSP spune că se vor centraliza aceste date prin intermediul comitetelor pentru situații de urgență din structura fiecărei primării din județ.
„Comitetele din fiecare localitate, din Primării, ne vor aduce la cunoștință numărul de persoane pe fiecare zonă, care sunt imobilizate și care vor să fie vaccinate. În acest sens, vom stabili zile pe anumite zone unde putem avea mai multe persoane și vom vaccina atât persoana vaccinată, cât și aparținătorii sau asistentul ori persoanele care îngrijesc acele persoane la domiciliu. Cei care vor solicita, vor fi vaccinați. Nu va fi nimeni refuzat. Pentru o singură persoană, nu poate merge caravana, pentru că flaconul de vaccin, din momentul în care este desfăcut, are o valabilitate de șase ore, iar dintr-un flacon se pot vaccina șase persoane. De aceea, toți cei care solicită vaccinarea, fie prin medicul de familie, fie prin call center-ul DSP, noi vom centraliza toate cererile și ne vom deplasa cu caravana mobilă când avem un număr de persoane suficient”, a afirmat Monica Adăscăliței, coordonatorul DSP Botoșani.
Totodată, medicii de familie care au în îngrijire persoane imobilizate sau nedeplasabile vor colabora activ cu structurile de asistență socială, iar listele întocmite vor fi transmise cu celeritate nucleului de coordonare a campaniei de vaccinare de la nivelul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI).