Modernizarea unui spital, blocată pentru că firmele refuză să lucreze acolo de teama Covid-19

Situaţie absurdă în Botoşani, unde necesara modernizare a unui spital s-a blocat dintr-un motiv bizar. Încheierea unui contract pentru refacerea instalaţiei electrice de la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” a fost tergiversată de lipsa unei firme de profil care să execute lucrările. Informaţia a fost făcută publică miercuri, într-o conferinţă de presă, de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Doina Federovici.

Potrivit preşedintelui CJ (în calitate de instituţie finanţatoare), societăţile autorizate să execute lucrări de instalaţii electrice au refuzat lucrarea pe motiv că secţia de Boli Infecţioase reprezintă un pericol pentru muncitori, în condiţiile în care acolo sunt internaţi şi pacienţii cu forme grave ale COVID-19.

„Discuţiile au fost extrem de aplicate, cu cea mai mare seriozitate, pentru că nu ne putem juca cu astfel de lucruri. Ştiu că doamna manager este la zi cu această situaţie. A întâmpinat la un moment dat o problemă în sensul în care nicio firmă din domeniu nu ar fi vrut să intre acolo din cauza COVID-ului", a afirmat Federovici.

Declaraţiile Doinei Federovici vin în contextul în care, cu o zi înainte, prefectul de Botoşani, Dan Nechifor, a atras atenţia asupra stării proaste a instalaţiei electrice a secţiei respective, subliniind existenţa riscului unui incendiu. Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă, că instalaţia electrică a acestei secţii exterioare a SJU este subdimensionată şi nu face faţă consumurilor actuale, care au crescut ca urmare a utilizării unui număr ridicat de concentratoare de oxigen, dar şi ca urmare a utilizării unor surse suplimentare de căldură, scrie Agerpres.

„Acolo este o problemă. (...) O instalaţie care nu are cum să suporte un număr atât de mare de concentratoare. Situaţia de la secţia de Boli Infecţioase este aceeaşi situaţie cu care am început această epidemie, dar la început nu aveam atâtea concentratoare pe care le-am primit din donaţii şi prin programul naţional al Guvernului României. Oricât ne-am dori, pandemia nu se termină astăzi şi nici peste o lună şi atunci trebuie să luăm măsuri. Este firesc că o instalaţie proiectată în anii '70-'80 nu poate face faţă unor astfel de situaţii", a afirmat Nechifor.

Acesta a solicitat Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi Direcţiei de Sănătate Publică să reia verificările la secţia de Boli Infecţioase şi să dispună măsurile necesare, astfel încât să fie evitate tragedii precum cele de la Spitalul Judeţean Neamţ sau de la Institutul „Matei Balş" din Bucureşti.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Arhitectura unei saltele sau ce are o saltea în interior

astăzi, 12:48

Fiecare saltea are o anumită arhitectură şi este construită pe straturi care funcţionează împreună pentru a crea un anumit grad de fermitate şi confort. Fiecare strat din saltea are un ...

Urmează două săptămâni ploioase. Zonele în care vremea se răcește și cele în care va fi mai cald decât de obicei!

astăzi, 12:34

Temperaturile vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în estul şi în nord-estul țării şi mai coborâte decât cele normale în vest ...

Prima zi de școală a unei ”Fete din Botoșani”: ”Bravo, fetiță! Ai reușit!”

astăzi, 11:38

În spatele unei cariere de succes stă întotdeauna o viață de sacrificii. Visul unei fetițe de la țară, de a studia muzica ”la oraș”, a devenit pentru mulți dintre copii...