Metastazele cerebrale care au răpus-o pe Rona Hartner. ”Sunt foarte periculoase. Pleacă de la o tumoare nedepistată și…”

Metastazele cerebrale reprezintă extinderea cancerului către creier din alte părți ale corpului.

Metastazele cerebrale care au răpus-o pe Rona Hartner. ”Sunt foarte periculoase. Pleacă de la o tumoare nedepistată și…”

 Rona Hartner  Foto: Fanatik

Cancerul se poate răspândi către creier prin intermediul sistemului limfatic sau prin circulația sanguină. Celulele canceroase care ajung în creier pot forma noi tumori în zona respectivă.

Acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical ce sunt metastazele cerebrale.

Rona Hartner a murit din cauza metastazelor cerebrale pe care le-a dezvoltat din cauza cancerului pulmonar. De altfel, metastazele cerebrale sunt mai frecvente decât tumorele primare ale creierului.

”Metastazele, în general, reprezintă determinări secundare la distanță față de tumoarea inițială. Poate să fie o tumoare pulmonară și aceasta trimite un număr de celule canceroase care se cantonează în diferite zone ale organismului. Trimiterea este sanguină, se oprește pe un vas și acolo se dezvoltă o nouă tumoare plecată de la prima. Aceasta se numește determinare secundară. Din nefericire, aceste metastaze sunt foarte periculoase pentru că pot să fie multiple. Dezorganizează organul respectiv sau pot să ajungă în zone vitale pentru organism, cum ar fi pe vasele cerebrale”, a explicat acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea.

Cele trei cancere care dau metastaze cerebrale

Anumite tipuri de cancer au o tendință mai mare de a se răspândi către creier și de a provoca metastaze cerebrale.

”Se cunoaște clar că la bărbați, mai ales fumători care dezvoltă o tumoare pulmonară, metastazele pleacă chiar și de la o tumoare foarte mică, uneori nedepistată sau în fază incipientă și ajunge exact în creier. La persoanele feminine, metastazele spre creier se produc din cauza diseminării tumorilor de origine mamară, la nivelul sânului. Sunt și anumite metastaze, de la anumite afecțiuni la care le spunem cerebrofile, adică au o predilecție pentru sistemul nervos. Acestea sunt melanoamele. Melanoamele au o predilecție pentru sistemul nervos și diseminează în acesta”, a mai subliniat acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie.

Metastazele cerebrale, speranța de viață

Prognoza depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul și stadiul cancerului primar, precum și de răspunsul la tratament.

”Șansele de supraviețuire depind de întreaga patologie a pacientului și celelalte afecțiuni, dar depind și de momentul în care au fost depistate. Cu cât depistarea este mai rapidă, cu cât numărul de metastaze este mai redus și volumul lor nu este atât de mare, rezultatele pot fi îmbunătățite și avem rezultate foarte bune”, a concluzionat acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar Ortodox: Astăzi îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Eutropie, Cleonic şi Vasilisc

astăzi, 07:56
6

Eutropie şi Cleonic erau fraţi, iar Vasilisc era nepot al Sfântului Teodor. Fiind creştini şi propovăduitori ai credinţei, au fost prinşi împreună cu Sfântul Teodor şi &icir...

Botoșănenii din Spania vor putea primi dublă cetățenie!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
146

Acordarea dublei cetățenii pentru românii care trăiesc în Spania va deveni realitate „în curând”, susține premierul Marcel Ciolacu, în urma unei înt...

ÎPS Teofan vine la Botoșani pentru a boteza cel de-al cincilea copil al unui preot din județ!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
1271

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va fi prezent duminică, 3 martie, în județul Botoșani.ÎPS Teofan va sluji Sfânta Liturghie la Biserica &...