Medicul Ramona Guraliuc despre situația de la UPU: „Suntem într-un deficit mare de personal. Am depășit chiar 200 de pacienți în 24 de ore” (video)

Medicul Ramona Guraliuc despre situația de la UPU: „Suntem într-un deficit mare de personal. Am depășit chiar 200 de pacienți în 24 de ore” (video)

În cadrul unei conferințe de presă susțină în cursul zilei de vineri, 28 ianuarie, la sediul Instituției Prefectului, șefa Unității de Primiri Urgențe (UPU) din municipiul Botoșani, Ramona Guraliuc, a declarat că situația de la serviciul de urgență nu este una tocmai roz.

Cadrul medical a subliniat, în special, faptul că există un deficit foarte mare de personal superior, iar cetățenii iau cu asalt UPU.

„Suntem într-un deficit mare de personal. Doamna doctor Adăscăliței vă poate și confirma. Sunt oameni care s-au pensionat, care au și alte domenii de activitate. Aici mă refer la personalul superior, că la personalul mediu și auxiliar avem suficienți oameni. Nu reușim să acoperim gărzile, respectiv turele. Și suntem asaltați de un număr foarte mare de pacienți. Am depășit chiar 200 de pacienți în 24 de ore. Iar un segment este fix această patologie, iar noi încercăm să găsim soluții”, a declarat Ramona Guraliuc, șefa Unității de Primiri Urgențe.

Mai mult decât atât, angajații unității spitalicești, care profesează pe acea secție se confruntă cu un număr foarte mare de pacienți infectați cu noul Coronavirus, care deși nu prezintă o urgență, ei tot se prezintă la UPU.

„Într-adevăr, ei devin nemulțumiți și agitați pentru că sunt confirmați pozitiv pentru această boală, se simt neputincioși în fața ei și timpii de așteptare sunt destul de mari. Noi încercăm să găsim soluții pentru acești pacienți, care sunt stabili, nu au simptome majore. Pentru ceilalți, exact cum a spus și doamna manager, oricât de epuizat ar fi un cadru medical niciodată nu o să poată spună nu sau să le întoarcă spatele”,

Șefa UPU a declarat că pe trei linii de gardă activează doar 13 medici dintr-un total de 42 de cadre medicale.

„Lucrez cu 13 medici din 42 de medici. Cei mai mulți lucrează în serviciul de urgență de ani buni și s-au ales și ei cu comorbidități și se descurcă foarte greu. Menționez faptul că avem trei linii de gardă, două în serviciul de urgență și unul pe ambulanța de terapie intensivă mobilă. Este evident că ne este foarte greu”, a completat Ramona Guraliuc.

În plus, aceasta a mai adus în discuție o problemă importantă ce se regăsește în societatea noastră.

„De-a lungul timpului noi nu am educat oamenii să meargă la medicul de familie periodic, așa cum ar trebui. Dar nici medicii de familie nu i-am educat ca să își viziteze și monitorizeze corect pacienți. Asta este o altă problemă. Ei sunt o verigă extrem de importantă, pentru că altfel, noi cei din spitale nu ne vom descurca”, a conchis cadrul medical.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Intervenție chirurgicală ortopedică în premieră la Spitalul Județean din Suceava

Vineri, 20 Mai 2022
439

O echipă de medici ai secției de Ortopedie a efectuat, joi, o intervenție de reconstrucție acetabulară a hemibazinului stâng folosind alogrefe osoase structurale și morcelate, provenite de...

Reacția unui tânăr medic ajuns la Botoșani: „Surprinzător pentru mine. Pacienții vin deja în stadiul complicațiilor cronice” (video)

Vineri, 20 Mai 2022
1369

Simona Sava este unul dintre tinerii medici specialiști, care au ocupat un post prin concurs la Spitalul Județean „Mavromati”, din Botoșani. Aceasta profesează la Botoșani d...

Iulian Rotariu se menține pe primele locuri la ultramaratonul The Track Namibia

Vineri, 20 Mai 2022
187

Iulian Rotariu se menține pe locul 2 și după a doua cursă din cele nouă ale ultramaratonului The Track Namibia. A terminat cei 70 de kilometri în 7 ore și 33 de minute, cu nouă minute mai...