Medicul Dragoș Median: ”Șansele de vindecare depind în continuare de stadiul bolii”

Născut în Botoșani, Dragoș Median este medic cu experiență de mulți ani în tratamentul cancerului mamar și al cancerelor ginecologice, unul dintre cei mai cunoscuți oncologi din România.

Medicul Dragoș Median: ”Șansele de vindecare depind în continuare de stadiul bolii”

Este membru certificat al Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO), al Balkan Union of Oncology (B.U.O.N.) și al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO). Dr. Dragoș Median activează în cadrul Spitalului Filantropia din București.

Dr. Dragoș Median a vorbit pentru Spectacola.ro despre despre prevenția și tratamentul cancerului de sân. El explică, astfel, cum a evoluat tratarea cancerului de sân în ultimii ani, care sunt șansele de vindecare, dar și cum poate fi prevenit.

Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani. Conform statisticilor, aproximativ 11.43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa, apar la femei cu vârsta sub 44 de ani; 54% apar la vârsta de 45-69 de ani, iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

Riscul de apariție a bolii este reprezentat de: gen (simplul fapt de a fi femeie), înaintarea în vârstă, obezitate, consum de alcool, antecedentele familiale de cancer de sân, antecedentele de expunere la radiații, vârsta la care a debutat menstruația și vârsta la prima sarcină, consumul de tutun și terapia hormonală postmenopauză. Incidența cancerului crește cu vârsta, odată cu creșterea riscurilor pentru anumite tipuri de cancer, la care se adaugă mecanismele de reparare celulară care tind să fie mai puțin eficiente pe măsură ce o persoană îmbătrânește.

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese în 2020. Cele mai frecvente cancere sunt cancerele de sân, plămân, colon și rect și prostată.

”Nu doar că avem medicamente noi, dar s-au modificat și tehnicile de chirurgie (care devine din ce în ce mai limitată), de radioterapie, iar abordarea pacientelor nou sau mai vechi diagnosticate este holistică. Obiectivele principale rămân supraviețuirea cât mai lungă (preferabil fără boală) și o calitate a vieții cât mai bună, dar lor li se adaugă altele: conservarea fertilității și obținerea și finalizarea unei sarcini (în timpul sau după tratamentul unui cancer mamar), identificarea unor mutații genetice predispozante și efectuarea unor gesturi profilactice (deocamdată chirurgicale), identificarea riscului pentru ceilalți membri ai familiei. Probabil că cel mai important lucru este că cei implicați în tratarea unui cancer mamar lucrează împreună (o situație mult mai rară în urmă cu 10 ani) nu doar între ei, ci și cu principalul beneficiar al muncii lor, pacientul(a)”, a spus medicul Dragoș Median.

Medicul a spus și care sunt șansele de vindecare a unui cancer de sân în 2023.

”Șansele de vindecare depind în continuare de stadiul bolii și de biologia acesteia. Pentru carcinoamele în situ, lucrurile nu s-au schimbat foarte tare - chirurgia este baza tratamentului, radioterapia și/sau hormonoterapia fiind tratamente adjuvante, necesare uneori. Pentru cancerele invazive, lucrurile sunt mai complicate: în situațiile în care biologia este agresivă, se începe cu tratamente sistemice (chimioterapie, imunoterapie, tratament anti-Her2); la fel și în cazul pacienților cu stadii avansate de boală; chirurgia și radioterapia sunt pe locul ÎI și III în secvența terapeutică. În cazul în care diagnosticul este pus în stadii incipiente, se începe cu chirurgia, ulterior făcându-se apel la tratamentele adjuvante sistemice (hormonoterapia, chimioterapia, tratamente anti-Her2) sau locale (radioterapia). În momentul de față, global, > 95% din cazurile de cancer mamar supraviețuiesc la 5 ani, cu rate de 99% pentru cele în stadii incipiente”, spune Dragoș Median.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Locuitorii din Roșiori rămân astăzi fără apă până la ora 21:00!

astăzi, 15:14
17

Din cauza a două avarii depistate în dimineața zilei de 18 mai 2024 pe conducta din oțel, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a sistat furnizarea apei către utilizatorii din localitatea Roșior...

Concursul „Prietenii pompierilor” și-a desemnat câștigătorii! (Foto)

astăzi, 14:34
52

Concursul „Prietenii Pompierilor” este destinat elevilor din învățământul gimnazial și este organizat în scopul dezvoltării capacității de înțelegere și ap...

Doliu la Școala „Mihai Eminescu Ipotești: o profesoară dedicată Educației a trecut la cele veșnice!

astăzi, 13:35
253

Maricica Hluscu și-a dedicat mai bine de jumătate din viață Educației, în calitate de profesor și secretară a Școlii „Mihai Eminescu” Ipotești. Astăzi a fost înmorm&a...