Medic botoșănean, sfaturi pentru femeile care trec prin experiențe care ”lasă urme adânci în sufletul lor”: Mergi la doctor dacă ai aceste simptome!

De cele mai multe ori, prezentarea la timp la medic și luarea rapidă a unor măsuri pot avea rezultate excepționale pentru viitoarele mame.

Medic botoșănean, sfaturi pentru femeile care trec prin experiențe care ”lasă urme adânci în sufletul lor”: Mergi la doctor dacă ai aceste simptome!

 Medic Alexandra Ciobanu  

Alexandra Ciobanu este medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Municipal Dorohoi. De-a lungul timpului, a oferit numeroase sfaturi femeilor, de la cele legate de sarcină până la informații pentru adolescentele care nu îndrăznesc să bată la ușa unui cabinet medical.

De data aceasta, medicul vorbește despre avort. Mai exact, despre pierderea spontană a unei sarcini intrauterine, care apare înainte ca fătul să fie viabil, adică să poată supraviețui în afara uterului. În prezent, limita viabilității este stabilită la 24 de săptămâni gestaționale, spune doctorul Alexandra Ciobanu.

”Am dat de această imagine întâmplător și m-a impresionat, deoarece încărcătura emoțională la pacientele care au trecut prin experiența unei pierderi de sarcină este foarte mare, și de multe ori lasă urme adânci în sufletul lor”, spune medicul botoșănean.


Chiar dacă acest lucru se întâmplă în primul trimestru de sarcină, pentru multe femei înseamnă pierderea copilului și toate speranțele și planurile pe care le-au avut pentru viitor.

”Însă îmi doresc să fie clar faptul că cele mai multe avorturi spontane apar ca un eveniment unic și există o șansă mare de a avea o sarcină de succes în viitor. Un număr foarte mic de femei au o afecțiune care le face mai susceptibile avortului spontan, și în acest caz, poate fi necesar un tratament pentru viitoarea sarcină”, a adăugat medicul Alexandra Ciobanu.

În continuare, medicul Ciobanu a reamintit că primul și cel mai evident simptom al unui avort spontan este reprezentat de ”sângerarea vaginală, care poate fi însoțită de crampe și dureri la nivelul abdomenului inferior”.

Alte simptome specifice pentru avortul spontan sunt:

-Dureri de burtă/spate, diferite ca intensitate, de la ușoare până la severe

-Scurgeri genitale maronii/roz

-Ameliorare subită a simptomelor sarcinii sau dispariția temporară a acestora

-Examinarea ecografică transvaginală a devenit standardul acceptat pentru evaluarea femeilor cu suspiciune de complicații ale sarcinii incipiente. Clasificarea ecografică a avortului se bazează exclusiv pe aparențele morfologice ale sarcinii și nu ține cont de cantitatea sângerării vaginale sau de evaluarea clinică.

-Sarcina oprită din evoluție- reprezintă absența activității cardiace embrionare.

-Sacul gol (sarcina cu ou clar/anembrionara) se referă la stadiul incipient în cursul unui avort spontan, când sacul gestațional este prezent în cavitatea uterină, însă este gol.

-Principala dificultate este evitarea confundării unei sarcini intrauterine incipiente normale, cu un avort silențios. Diagnosticarea greșită a unei sarcini normale ca avort poate duce la întreruperea unei sarcini normale dorite. De aceea, se recomandă confirmarea diagnosticului după o reevaluare la 7-14 zile.

-Avortul incomplet. Diagnosticul ecografic al avortului incomplet se bazează pe identificare unor fragmente de sarcină rămase în uter sau identificarea unei grosimi a endometrului anormal de mare.

-Avortul complet. Diagnosticul de avort complet se stabilește în cazurile în care la examenul ecografic nu se mai identifică nimic din sarcina constatată anterior. Este un diagnostic cert numai la femeile la care ecografiile anterioare au confirmat o sarcină intrauterină.

-Dozarea concentrației hormonului specific sarcinii în sânge, BETA HCG, este utilă pentru a confirmă oprirea din evoluție a sarcinii la femeile la care aspectele ecografice nu sunt concludente. Concentrațiile de HCG (gonadotropină corionică umană) din serul matern în general se dublează la fiecare 1,4-1,6 zile până în ziua 35 a sarcinii și apoi se dublează la fiecare 2,0-2,7 zile din a 35-a zi până în a 42-a zi. Analiza hormonului nu trebuie utilizată singură decât la femeile cu aspecte ecografice neconcludente!

”Recomand tuturor pacientelor însărcinate să nu amâne prezentarea cât mai rapidă la medic dacă au unul sau mai multe din simptomele de mai sus”, a încheiat medicul ginecolog Alexandra Ciobanu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
128

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
485

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
193

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...