Medicul Alexandra Ciobanu, despre ”faimoasă rană” care le înspăimântă pe multe botoșănence!

Medicul ginecolog spune că este printre cele mai dese probleme pe care pacientele care intră în cabinet le amintesc atunci când se face anamneza.

Medicul Alexandra Ciobanu, despre ”faimoasă rană” care le înspăimântă pe multe botoșănence!

 Dr. Alexandra Ciobanu  

Este vorba despre “rana pe col”, despre care medicul Alexandra Ciobanu menționează ca fiind ”spaima multor paciente”.

”Cred ca este în top 3 probleme pe care pacientele le declară când fac anamneza. Ce este de fapt această rană pe col? Are nevoie de tratament sau nu? Este gravă?”, spune medicul botoșănean.

În primul rând, punctează medicul, termenul de “rană” este ”incorect”.

Și asta întrucât ceea ce medicul vede la inspecția colului este o zonă mai roșiatică localizată la nivelul colului uterin.

”Imaginați-vă colul uterin ca un cilindru. Exteriorul cilindrului are un tip celular, iar în interiorul acestuia există alt tip de celule. Ei bine, atunci când celulele din interiorul canalului cervical se formează pe suprafața externa a colului, apare ectopia cervicala- respectiv faimoasă rană”, precizează medicul ginecolog Alexandra Ciobanu.

Celule din interiorul canalului cervical sunt mai roșiatice si mai sensibile decât cele care se găsesc pe suprafața externă, de aceea uneori, la pacientele cu ectropion, pot apărea mici sângerări.



Potrivit medicului, ectopia cervicală nu este o anomalie, ea apare de cele mai multe ori ca o consecință a fluctuațiilor hormonale prin care trece pacienta - mai ales la cele foarte tinere, pacientele care urmează tratament cu anticoncepționale, în timpul sau după o sarcină. Există și cazuri de ectopie congenitală, și nu în ultimul rând, sunt cazuri în care ectopia apare după vaginite repetate, incorect tratate, sau după traumatisme asupra colului uterin-fisuri/rupturi ale colului la naștere de exemplu.

”Întrucât examenul clinic cu valve/specul nu poate face diferența între o situație normală  și alte afecțiuni mai serioase, este nevoie de investigații suplimentare precum: examen Papanicolau, genotipare HPV, culturi ale secreției vaginale, culturi ale colului uterin, etc, care bineînțeles ca sunt recomandate în funcție de particularitățile fiecărui caz, însă dacă rezultatul acestor investigații este bun, nu există motive de îngrijorare pentru pacienta, și nicicum nu este indicată CAUTERIZAREA ectopiei ca tratament de primă intenție!”, încheie medicul botoșănean.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Psihologul botoșănean Gabriela-Dana Pușcașu, despre gestionarea comportamentului copilului în grup la Conferința ABA!

Tuesday, 17 September 2024

Gabriela-Dana Pușcașu, BCBA și psiholog cu drept de liberă practică în domeniul psihopedagogiei speciale, se va alătura în calitate de speaker cu o temă de interes care vizează ges...

Polițiștii botoșăneni, cu ochii pe cei certați cu regulile: Sunt vizați și cei care apelează nejustificat 112!

Tuesday, 17 September 2024

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...

Doi elevi ai Colegiului „A.T.Laurian” au inițiat un proiect pe tema dezvoltării durabile a orașului Botoșani! (foto)

Tuesday, 17 September 2024

Recent, s-a desfăşurat în aula colegiului Conferinţa publică, în cadrul căreia a avut loc premierea participanţilor la concursul de eseuri şi la concursul de machete „Oraşul ...