"Anglia îi dispersează, iar România încearcă să îi aducă înapoi: după ani de exod, sistemul medical din România speră să îşi ţină personalul medical acasă, mai ales în contextul Brexitului", scrie site-ul francez medias24.com.
"Am crezut că voi fi mai de folos în România", spune Horaţiu Ioani, un medic în vârstă de 37 de ani şi cu opt ani de experienţă în spitalele din Anglia. Românul nu a aşteptat ieşirea Marii Britanii din UE ca să îşi facă bagajele. În ţara lui, pasionatul neurochirurg a avut impresia că se plafonează, având mereu impresia că face acelaşi lucru, scrie medias24.com, citând AFP. Întors în România de doi ani, el continuă să opereze la spitalul Colentina, din Bucureşti şi dă asigurăări că, în rândul colegilor săi mai tineri, discuţiile despre plecarea în străinătate nu mai sunt atât de dese ca înainte.
"Însă este nevoie de mai mult pentru a întoarce un deceniu de exod al lucrătorilor din sistemul medical", spune Cătălina Bamford, studentă la medicină, în Bucureşti. "Mulţi oameni din generaţia mea au decis să se întoarcă totuşi în România". Acesta este văzut ca un semn că lucrurile se îmbunătăţesc pentru cei care aspiră la o carieră în domeniu.
De când România a intrat în UE în 2007, mai bine de 14.000 de lucrători din domeniul medical au părăsit ţara pentru a se stabili în ate ţări europene, atât pentru condiţiile de trai mai bune, cât şi pentru condiţiile de muncă.
Franţa şi Marea Britanie sunt cele mai populare ţări, cu circa 4.500 de medici români. În consecinţă, fosta ţară comunistă, cu o infrastructură medicală depăşită, trebuie să gestioneze una dintre cele mai mici densităţi ale personalului medical din UE, cu circa 58.000 clinicieni la 19 milioane de locuitori.
"Mai gravă este "distribuţia inechitabilă": în timp ce aproape 35.000 medici lucrează în Bucureşti şi alte şase oraşe mari, iar restul zonelor sunt practic deprivate de accesul la îngrijire medicală", susţine preşedintele Colegiului Medicilor din România, doctorul Gheorghe Borcean.
Efectul Brexit: Medicii români se tem de "rasism"
Dacă în 2016, 80% dintre studenții și stagiarii medicali au spus că vor să părăsească România la sfârșitul studiilor, exodul s-a diminuat de atunci, spune dr. Borcean.
Asistentă la Londra timp de zece ani, Adriana Silişteanu nu este pregatită să facă pasul. Îi este teamă că Brexit va avea un anumit efect de "rasism" pe care l-a simțit deja a doua zi după referendumul din 2016 privind ieșirea din UE.
Cu toate acestea, este un epifenomen, crede ea, deoarece în Anglia "lucrătorii din domeniul sănătății sunt apreciați și văzuți ca oameni dispuși să se sacrifice pentru binele altora". În România, tinerii practicanți "nu au nici măcar dreptul la o opinie", spune asistenta medicală.
Iar acest lucru nu este singurul obstacol în calea întoarcerii sale: "Nu am acceptat niciodată mita oferită de către pacienți, iar dacă m-aș întoarce, ar trebui să fiu în conformitate cu comportamentul celorlalți și să ignor corupția care încă afectează sectorul", spune Silişteanu. Citeste integral pe stiridiaspora.ro...