Medicii protestează azi la Ministerul Sănătății și se pregătesc de grevă generală din 8 iunie

Medicii protestează azi la Ministerul Sănătății și se pregătesc de grevă generală din 8 iunie

După greva din școli urmează greva din spitale. Sanitas, cel mai mare sindicat al angajaților din sănătate, pichetează astăzi Ministerul Sănătății.

Calendarul protestelor indică grevă de avertisment pe 1 iunie și grevă generală din 8 iunie. O grevă generală după 1 iulie a anunțat și al doilea sindicat din Sănătate, Federația Sanitară, scrie Digi24.ro.

Sanitas cere creșterea salariilor, sporurilor și indemnizațiilor pentru gărzi, ca și deblocarea posturilor din spitale. O altă revendicare este creșterea bugetului Sănătății la nivelul mediei UE, de 8% din PIB. România alocă 6%, spun sindicaliștii. Sindicaliștii din Sănătate transmit mesaje publice cum că susțin greva profesorilor și că trebuie sa fie și ei la fel de hotărâți.

Revendicările sindicaliștilor:

  • Creșterea veniturilor angajaților din Sănătate
  • Raportarea sporurilor de muncă la salariul de bază pentru personalul auxiliar
  • Plata gărzilor medicilor la salariu de bază. Acum un medic ia pe ora de gardă 30 sau 40 de lei, depinde dacă e specialist sau primar.
  • Deblocarea posturilor din sistemul sanitar Creșterea ponderii cheltuielilor din Sănătate la nivelul mediei UE. Acum alocăm 6% din PIB, media UE e 8%. Alocăm pe cap de locuitor 580 de euro, iar media UE pe cap de locuitor e aproape 3.000 de euro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Casa Memorială „Nicolae Iorga” marchează 152 de ani de la nașterea istoricului

astăzi, 20:56
48

Luni, 5 iunie 2023, aniversăm 152 de ani de la nașterea celui mai mare istoric român, Nicolae Iorga. Cu acest prilej, Casa Memorială „N. Iorga” din Botoșani, locul unde şi-...

Cum sunt batjocoriți mii de săteni din Botoșani. Blestemul apei și risipirea banilor

astăzi, 15:54
363

Deși au rețea de apă potabilă, localnicii dintr-o comună se chinuie fără apă de aproape trei decenii. De vină este o magistrală veche de alimentare pe care nu o schimbă nimeni. În plu...

Un medic botoșănean spune cum să te lași de fumat. Postul anti-tutun poate fi realizat în cinci zile

astăzi, 15:48
509

Fumul de țigară conține aproximativ 69 de substanțe cangerigene. Tocmai de aceea medicii consideră fumatul unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sănătate. Medicii DSP de la Botoșani spu...