În ultima perioadă, din cauza evenimentelor tragice legate de sănătatea națională, un număr considerabil de părinți au fost puși în situații dificile de a nu avea unde să-și ducă la consultații copiii bolnavi. În sprijinul acestor părinți vin medicii pediatri care oferă consultații prin telefon, iar dacă evoluția bolii este negativă îi îndrumă spre Spitalul de Pediatrie pentru investigații amănunțite.
“În decursul ultimelor trei săptămâni am dat foarte multe consultații, cu o estimare de cel puțin 10 pacienți pe zi, adulți și copii din Botoșani sau din județ cât și din afara județului, care cereau sfaturi pe diverse teme. Pacienții și-au urmat tratamentul primit la domiciliu și mă bucur că am avut un feed-back pozitiv între mine și părinții copiilor și acest lucru mi-a dat convingerea că mulți dintre părinți au respectat recomandările mele, reușind să surmonteze situații deosebite indiferent de vârsta copilului. Am avut copii de vârste diferite, cu afecțiuni diferite, dar respectând întru totul recomandările medicului și sunând la telefon și ținând legătura până la ameliorarea stării clinice a copilului, lucrurile au intrat în normal”, a precizat medicul pediatru Tamara Ciofu.
La Unitatea de primiri urgențe a Spitalului de copii erau, în medie 50-60 de prezentări pe zi iar numărul lor a scăzut în momentul de față la 12-15 prezentări pe zi. Dintre acestea doar unul sau două cazuri se internează.
“Acest lucru denotă două realități: părinții copiilor sunt conectați cu medicii de familie care își cunosc pacienții și care îi îndrumă corect dar și faptul că acei copii care nu au nevoie neapărat de spitalizare, părinții stând acasă cu acei copii, pot să respecte terapia și recomandările date de izolare la domiciliu dar și o alimentație corespunzătoare”, a adăugat Tamara Ciofu.
În această perioadă nu a fost înregistrat niciun deces în rândul copiilor sub un an și nici la cei de vârste mai mari tocmai datorită faptului că părinții au înțeles o dată în plus cât de important este să țină cont de sfaturile medicului. Acesta este un lucru foarte bun tocmai datorită faptului că foarte mulți părinți nu au luat decizii singuri ci discutând cu medicul curant. Atunci când discuți cu medicul, chiar și telefonic, prezentând starea clinică a copilului, se poate stabili gravitatea stării de sănătate urmând a se primi recomandările necesare de a merge sau nu la urgențe.
„Acest dialog corect între părinții copilului care are nevoie de îngrijiri și medicul curant, medicul specialist sau medicul de familie, reprezintă cheia succesului și a surmontării acestei perioade de criză indusă de această viroză agresivă. Din multitudinea de copii pe care i-am consultat telefonic doar unul singur a avut nevoie de investigații medicale. Deși există o oarecare reținere din partea părinților de a se prezenta la spital, doar acolo unde se impune s-a făcut recomandarea către spital fără nici un fel de risc”, a specificat Tamara Ciofu.
Important este ca orice stare de sănătate care creează panică în familie să fie adusă la cunoștința medicului de familie sau a pediatrului care poate să evalueze, chiar telefonic, situația pacientului și atunci când se impune este obligatorie prezența la medic.
La momentul actual nu a fost semnalat nici un caz în rândul copiilor care să manifeste simptome ale infectării cu covid 19 .
“Noi la momentul acesta nu avem o asemenea situație, nu am avut copii cu afecțiuni respiratorii care să atragă atenția asupra unei asemenea suspiciuni. Faptul că , în prezent copiii nu frecventează colectivitatea demonstrează că aglomerația nu este întotdeauna benefică reducând considerabil numărul îmbolnăvirilor în rândul copiilor”, a menționat Tamara Ciofu.