Medicul Valerian Andrieș este cel mai longeviv manager de spital din județul Botoșani, dar și cu o experiență vastă în lumea medicală. De 25 de ani activează ca medic la Dorohoi, iar acum a obținut încă un mandat de manager al Spitalului Municipal Dorohoi.
Medicul a promovat concursul pentru postul de manager cu peste 90 de puncte, însă abia de mâine (nota red. vineri, 7 martie 2025) va fi oficial manager al Spitalului Municipal Dorohoi.
„Mâine va fi oficializat, pentru că suntem încă în perioada în care se depun contestații. Astăzi avem Consiliul de Administrație, mâine este decizia primarului și după aia voi fi oficial. Sunt la al patrulea mandat, dar nu consecutiv. Am 25 de ani de spital”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Valerian Andrieș, managerul Spitalului Municipal Dorohoi.
(Foto: Dr. Valerian Andrieș, managerul Spitalului Municipal Dorohoi)
„Am găsit un spital cu probleme de toate genurile”
Aflat la al patrulea mandat de manager, Valerian Andrieș susține că, din 2005, de când a obținut primul mandat, schimbările produse la Spitalul din Dorohoi sunt majore. Când a ajuns erau probleme cu cazarea pacienților, cu medicamentele și cu aparatura.
„De atunci până acum schimbările sunt majore. Am găsit un spital cu probleme de toate genurile, începând de la cazarea pacienților, condiții hoteliere destul de precare, aparatură puțină și de slabă performanță, medici puțini și medicamente cu un deficit major, deși așa erau și timpurile atunci. Între timp lucrurile au evoluat pe toate planurile și îndrăznesc să spun că după ultimul mandat avem o colaborare foarte bună cu Primăria”, a adăugat Valerian Andrieș.
Managerul Spitalului din Dorohoi își propune să deschidă o Secție de Psihiatrie și să facă un spital nou.
„Avem șapte proiecte în derulare, deja două finalizate, iar altele cinci în derulare. Mai avem încă două pe care trebuie să le începem: Secția de Psihiatrie și Spitalul nou. Lucrurile sunt într-o permanentă mișcare și spitalul se dezvoltă, plus că avem aparatură de 3 milioane de euro adusă deja. Încercăm să accesăm toate proiectele naționale și cele prin fonduri europene care sunt în acest moment”, a completat Andrieș.
Deficit de personal și la Dorohoi
Managerul Spitalului din Dorohoi arată că și acolo sunt probleme cu deficitul de personal. Pe unele compartimente deficitul este atât de mare încât activitatea se realizează cu greutate.
„Există deficit și, din păcate, actuala ordonanță ne împiedică să completăm deficitul. Avem sectoare unde ne desfășurăm cu greu activitatea și doar datorită înțelegerii colegilor mei, medici, asistenți, personal auxiliar, prin redirijare, prin concedii date cu o programare strictă încă putem acoperi nevoile. Dar, în mod logic, o parte dintre salariați ies la pensie, iar posturile alea se blochează și pot fi deblocate doar prin memorandum, iar asta durează. Anul trecut ce se elibera se putea ocupa imediat. Ținând cont că avem un memorandum aprobat de anul trecut care ne-a eliberat vreo 48 de posturi, pentru medici, asistenți, personal auxiliar. Ne folosim cu maximă atenție de acest memorandum și organizăm acolo unde avem strict maximă nevoie”, a completat managerul Valerian Andrieș.
Managerul susține că are foarte mare nevoie de medici pe specialitățile deficitare și noi. Situația cea mai grea este pe Compartimentul de Pediatrie, acolo unde au rămas doar doi doctori, după ce un alt cadru medical a ieșit la pensie.
Totuși, Valerian Andrieș spune că are mare noroc de colegii de la Botoșani, care mai vin și fac gărzi la Dorohoi.
Ca și la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”, și la Dorohoi posturile sunt scoase la concurs, însă nimeni nu se prezintă.
„Pe mine mă interesează medicii în primul rând în specialitățile deficitare sau cele noi. La neurologie am doi doctori, la cardiologie am doi doctori, ATI am trei, dar îmi trebuie și al patrulea. La pediatrie stau cel mai rău, s-a pensionat o colegă și stau în doi doctori, dar noroc de colegii de la Botoșani că putem ține linia de gardă cu ajutorul lor. La boli infecțioase am o singură doctoriță, un ORL-ist. Pentru aceste specialități am scos deja posturi la concurs, am organizat deja de câteva ori și nu s-a prezentat nimeni, din păcate. Și colegii de la Spitalul Județean se confruntă cu aceeași problemă (...)”, a completat managerul.
Planuri pentru un nou mandat
Valerian Andrieș își propune în acest mandat să dezvolte Spitalul Municipal din Dorohoi în continuare și, mai mult, își propune să deschidă o Secție de Boli Paliative.
„În acest mandat îmi propun să dezvolt spitalul în continuare. Vreau să fac o secție nouă de psihiatrie, avem proiect care va demara în cursul acestui an. Avem în stadiul de proiect construcția unui spital nou, pe locul actualei fostei chirurgii. Va fi extrem de modern, cu toate facilitățile și circuitele necesare”, a adăugat Valerian Andrieș.
În județul Botoșani în spitalele de stat nu există secții sau spitale de Boli Paliative, ci doar în privat pacienții pot beneficia de aceste îngrijiri. Spitalul de Boli Paliative ridicat de municipalitatea botoșăneană încă stă cu lacătul pe ușă.
„Suntem în discuții avansate, dar momentan prospectăm zona și vrem să deschidem un spital de îngrijri paliative. Cu ajutorul primăriei putem primi o clădire din Dorohoi care prin proiect o putem amenaja conform standardelor și să avem îngrijiri paliative. Ne dorim 25 – 30 de paturi. În județul Botoșani la stat nu avem paturi de paliație, doar la privat. Ne dorim aceste paturi pentru continuarea tratamentului unor pacienți care vin în fază acută și care au nevoie de îngrijiri paliative la externare. Spitalul fiind de acuți nu poate asigura aceste îngrijiri, iar atunci ar putea la externare să meargă pe o secție de paliație să primească îngrijirile necesare” , a conchis managerul de la Dorohoi.