Cu un program de lucru de 24 de ore pentru o gardă și o sumă insuficientă pentru timpul și volumul de muncă, tot mai puțini medici vor să lucreze în cursul nopții. Nu ajută nici faptul că răsplata a rămas la nivelul celui de acum șapte ani.
În România, doar 11.500 de medici din cei peste 48.000 care lucrează în sistemul sanitar public fac gărzi pentru asigurarea continuității activității medicale. Adică mai puțin de unu din patru, arată o statistică a sindicatelor din domeniu.
Timpul mai mare de lucru duce la epuizare fizică și psihică a medicilor care lucrează noaptea, ceea ce poate duce la erori medicale, cu urmări grave pentru pacienți.
Botoșani. 11 medici la 320 de paturi
Nici la Spitalul Județean de Urgență Botoșani situația nu este mai bună, potrivit Europa Liberă.
Ramona Pădurariu, medic coordonator la secția de psihiatrie, spune că la toate specializările este resimțită lipsa personalului.
„Eu sunt medic primar în psihiatrie. Avem 320 de paturi la Psihiatrie și suntem 11 medici. Avem două linii de gardă, automat, că avem foarte mulți pacienți. Garda este de 24 de ore. De exemplu, dacă am o gardă în cursul săptămânii, stau până a doua zi dimineață, iau apoi rămân la programul de lucru normal”, povestește medicul botoșănean Ramona Pădurariu.
„În primul rând, trebuie schimbat sistemul de plată pentru gărzi, că nu ne mai motivează. Noi, cumva, muncim o gardă în plus, că una nu e plătită”.
În plus, medicul precizează că timpul alocat gărzilor nu e calculat la vechimea în muncă.
La Spitalul Județean din Botoșani nu există linii de gardă pentru Neurochirurgie și Urologie.
Dacă apare vreo urgență în afara programului de zi, pacienții sunt trimiși la Iași. Drumul de peste 100 de kilometri este parcurs în cel puțin o oră și jumătate, mai scrie sursa citată.