Uimirea doctorului a fost să constate că, deși însărcinate de 36 săptămâni și 37 săptămâni, niciuna dintre paciente nu făcuse până acum niciun set de analize, nicio consultație sau ecografie.
”Sigur că asta presupune și un gram de voință!”
Medicul ginecolog Alexandra Ciobanu, cea care trage semnalul de alarmă, spune că viitoarele mame vin în cabinet cu diferite argumente, de la “am copil mic acasă” și “nu am avut bani” până la ”m-am simțit bine”, “mi-a crescut burta deci copilul e bine”, “soțul a zis ca sunt bine” sau “soțul e plecat”.
”Doamnelor, în țara noastră absolut toate gravidele beneficiază de asigurare GRATUITĂ de sănătate pe toată perioada sarcinii și lehuziei. Sigur că asta presupune și un gram de voință din partea dvs., că este necesar să mergeți în primul rând la medicul de familie care să vă ia în evidență, care vă va consulta periodic și vă va elibera bilete de trimitere pentru analize/medicul specialist ginecolog”, a transmis dr. Alexandra Ciobanu, medic specialist obstetrică.
Mai ales că, adaugă medicul, seturile de bază de analize care se fac în cele 3 trimestre de sarcină se acordă cu bilet de trimitere gratuit.
”Mergeți la medic din timp, este pentru binele dvs. și al copilului dvs.! Cu atât mai mult dacă știți că la nașterile precedente ați avut complicații, infecții vaginale/urinare, copii mici/născuți prematur, col deschis/scurtat, hipertensiune, probleme genetice, este important să fiți luată în evidență din timp. Nu vă cere nimeni să veniți săptămânal, dar un minimum de 3 consultații în fiecare dintre cele trei trimestre de sarcină, să faceți”, a completat dr. Alexandra Ciobanu.
”Uneori consecințele pot fi dramatice!”
Medicul botoșănean face apel și la solidaritate, atunci când este vorba despre ”mame fără posibilități”.
”Știu ca sunt vremuri grele, sunt și cazuri sociale, de aceea fac un apel la dvs., cele mai norocoase, dacă aveți cunoștință de astfel de cazuri de mame fără posibilități, care sunt gravide, ajutati-le să meargă la medic. Măcar să ajungă la medicul de familie pentru a fi luate în evidență, dar îndrumați-le! Este mai important să prevenim decât să tratăm, iar când vine vorba despre sarcină și naștere, complicații pot să apară oricând, și uneori consecințele pot fi dramatice”, a conchis dr. Alexandra Ciobanu.