Medic din Botoșani, apel către femeile care vor să aducă pe lume un copil: ”Știu ca sunt vremuri grele...”

Într-o singură zi, în cabinetul unui medic din Botoșani au intrat trei paciente însărcinate, două dintre ele cu sarcini în trimestrul al III-lea, care nu făcuseră niciun control de-a lungul a zeci de săptămâni.

Medic din Botoșani, apel către femeile care vor să aducă pe lume un copil: ”Știu ca sunt vremuri grele...”

 Dr. Alexandra Ciobanu  

Uimirea doctorului a fost să constate că, deși însărcinate de 36 săptămâni și 37 săptămâni, niciuna dintre paciente nu făcuse până acum niciun set de analize, nicio consultație sau ecografie.

”Sigur că asta presupune și un gram de voință!”

Medicul ginecolog Alexandra Ciobanu, cea care trage semnalul de alarmă, spune că viitoarele mame vin în cabinet cu diferite argumente, de la “am copil mic acasă” și “nu am avut bani” până la ”m-am simțit bine”, “mi-a crescut burta deci copilul e bine”, “soțul a zis ca sunt bine” sau “soțul e plecat”.

”Doamnelor, în țara noastră absolut toate gravidele beneficiază de asigurare GRATUITĂ de sănătate pe toată perioada sarcinii și lehuziei. Sigur că asta presupune și un gram de voință din partea dvs., că este necesar să mergeți în primul rând la medicul de familie care să vă ia în evidență, care vă va consulta periodic și vă va elibera bilete de trimitere pentru analize/medicul specialist ginecolog”, a transmis dr. Alexandra Ciobanu, medic specialist obstetrică.



Mai ales că, adaugă medicul, seturile de bază de analize care se fac în cele 3 trimestre de sarcină se acordă cu bilet de trimitere gratuit.

”Mergeți la medic din timp, este pentru binele dvs. și al copilului dvs.! Cu atât mai mult dacă știți că la nașterile precedente ați avut complicații, infecții vaginale/urinare, copii mici/născuți prematur, col deschis/scurtat, hipertensiune, probleme genetice, este important să fiți luată în evidență din timp. Nu vă cere nimeni să veniți săptămânal, dar un minimum de 3 consultații în fiecare dintre cele trei trimestre de sarcină, să faceți”, a completat dr. Alexandra Ciobanu.

”Uneori consecințele pot fi dramatice!”

Medicul botoșănean face apel și la solidaritate, atunci când este vorba despre ”mame fără posibilități”.

”Știu ca sunt vremuri grele, sunt și cazuri sociale, de aceea fac un apel la dvs., cele mai norocoase, dacă aveți cunoștință de astfel de cazuri de mame fără posibilități, care sunt gravide, ajutati-le să meargă la medic. Măcar să ajungă la medicul de familie pentru a fi luate în evidență, dar îndrumați-le! Este mai important să prevenim decât să tratăm, iar când vine vorba despre sarcină și naștere, complicații pot să apară oricând, și uneori consecințele pot fi dramatice”, a conchis dr. Alexandra Ciobanu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

Saturday, 28 September 2024

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

Saturday, 28 September 2024

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

Saturday, 28 September 2024

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...