Managerul de la „Mavromati” explică cum stă treaba cu acreditarea unității sanitare. „Nu influențează finanțarea spitalului” (Video)

În cadrul unei conferințe de presă, Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, a ținut să clarifice cum stă treaba cu acreditarea unității spitalicești.

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a efectuat un control care a dus la încadrarea Spitalului Județean „Mavromati” în categoria a IV-a de acreditare. De aici au apărut în spațiul public informații conform cărora unitatea sanitară ar fi fost declasificată.

Corneliu Prepeliță a explicat că în anul 2016, prima dată când Spitalul Județean „Mavromati” a fost inclus în clasamentul acreditărilor, existau doar două categorii: acreditat și neacreditat. Atunci, unitatea sanitară din Botoșani a fost confirmată ca fiind acreditată.

 

„Rezultatul a dus la încadrarea Spitalului Județean Mavromati Botoșani în categoria a IV-a de acreditare. Prima acreditare a Spitalului Județean Mavromati s-a realizat în 2016 în baza ordinului ANMCS 603/2016 în spitalul se confirma ca fiind încadrat în categoria nivel acreditat. Conform legislației din 2016 spitalele/unitățile sanitare puteau fi încadrate în nivel acreditat sau neacreditat. Acestea erau singurele posibilități”, a declarat Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.


(Foto: Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani)

În 2018 lucrurile s-au modificat. Nivelurile de acreditare au fost schimbate din „acreditat” și „neacreditat” în nivelurile de la unu la șase.

Managerul de la „Mavromati” susține că în baza criteriilor stabilite de ANMCS ar fi trebuit ca unitatea spitalicească să fie încadrată în nivelul II din punctul de vedere al managementului strategic și organizațional, clinic, etică medicală și drepturile pacientului.

Problema a apărut în planul de conformare efectuat cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani.

Spitalul Județean de Urgență trebuia să intre în categoria a II-a. A intrat în categoria a IV-a, deoarece termenul de îndeplinire a planului de conformare este asumat pentru o perioadă mai mare de 24 de luni. Conform planului de conformare cu DSP-ul, spitalul trebuia să îndeplinească aceste condiții care trebuie să țină cont și de arhitectura unității sanitare. De exemplu, trebuiau realizate lifturi la Secția de Pediatrie și Boli Infecțioase, dar structura acestor clădiri nu permite. Conform criteriilor DSP-ului, la intrarea în fiecare salon ar trebui să fie câte un lavoar. Este foarte greu de realizat acest lucru, trebuie să pui instalații de aducțiune cu apă, evacuare, canalizare etc. Legislația prevede anumite criterii, standarde, criterii pe construcții noi. Pe construcțiile vechi nu poți să le adaptezi, sunt din anii 1980, vorbim de Boli Infecțioase, Pediatrie, clădiri vechi”, a completat Corneliu Prepeliță.

Totodată, există și alte criterii de clasificare a unităților sanitare stabilite de Ministerul Sănătății. În baza celor stabilite de MS unitatea spitalicească din județul Botoșani este în categoria a III-a.

Datorită nivelului de competență al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” și care implică și finanțarea de la CAS categoria este a III-a. Ca să fim în categoria a II-a trebuie să avem învățământ superior, cercetare, lucruri pe care încercăm să le îndeplinim, dar nu sunt specifice Spitalului Mavromati având în vedere că cea mai apropiată unitate de învățământ superior este Iașul. Acum este și Suceava, dar problema a fost pusă în 2012. Nu a fost o declasificare a unității sanitare. Nivelul de finanțare și competența spitalului este în categoria a III-a din 2012”, a adăugat managerul de la „Mavromati”.

Corneliu Prepeliță a ținut să clarifice și un alt aspect: faptul că această acreditare nu influențează finanțarea spitalului.

Această acreditare a ANMCS-ului nu influențează finanțarea spitalului. Potrivit competențelor de la MS suntem în categoria a III-a, iar potrivit ANMCS-ului suntem în nivel IV”, a conchis Prepeliță.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Peste 20.000 de botoșăneni nu au acces la medic, primari acuzați de dezinteres! (Video)

Friday, 18 April 2025

Județul Botoșani se confruntă cu o criză acută a medicilor de familie. Cetățenii din opt comune nu au acces la medic de ani buni, iar alții s-au trezit de pe o zi pe alta că le-a plecat medic...

Medicii din Botoșani fac apel la echilibru și ponderabilitate înainte de sărbători: „Ar trebui să îți urmezi instinctul și să mergi la medic” (Video)

Friday, 18 April 2025

Urmează o perioadă încărcată pentru sistemul de urgență a unităților medicale. În fiecare an, la fiecare sărbătoare, zeci de botoșăneni ajung la urgențe fie că au mânca...

Medic de familie, agresat de un primar din Botoșani. A intrat noaptea peste el și l-a dat afară! (Video)

Thursday, 17 April 2025

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social din urmă cu două zile s-au discutat mai multe probleme pe care medicii de familie le întâmpină în județul Botoșani. Pe l&...