Tot ceea ce simtim in plan mental are un anumit corespondent, mai mare sau mai mic, si in planul fizic, sustin oamenii de stiinta. Astfel, o persoana poate suferi de stari de anxietate, atacuri de panica, chiar depresie din cauza emotiilor negative acumulate intr-un anumit interval de timp.
Concret, somatizarea este o disfunctie in relatia dintre minte si corp. Se crede ca emotiile pozitive, optimismul, speranta pot influenta cursul unei boli in bine.
Diabetul zaharat, hipertensiunea, psoriazisul sunt numai cateva dintre afectiunile psihosomatice care pot sa apara, deoarece orice boala fizica este agravata de stres si de emotiile neconstructive, adica de cele negative.
Mai exact, in clipa in care o persoana acumuleaza timp de cateva luni emotii ce depasesc pragul de suportabilitate, aceste descarcari emotionale ajung in planul fizic si provoaca manifestari sub forma unor afectiuni fizice.
Sunt studii care sustin ca inclusiv gradul de gravitate al unei afectiuni este dictat de natura emotiei, de intensitatea ei si de perioada de timp in care persoana respectiva a dus-o pe umeri. Mai mult, s-a descoperit ca sistemul imunitar se afla in stransa legatura cu creierul si cu sistemul nervos.
Expertii sustin si ca daca un pacient lasa netratata in plan mental o boala, o suferinta, procesul de somatizare va creste, iar boala mentala, sufleteasca se va transforma in afectiune fizica in doar cativa ani. Afectiunile sufletesti se trateaza fie cu medicatie de la medicul psihiatru, fie prin psihoterapie.
Principalele emotii care dauneaza organismului in plan fizic sunt: frica, lipsa iertarii, furia, rusinea si nesiguranta. De exemplu, frica se va manifesta la nivelul stomacului si al rinichilor, in zona lombara.
Neiertarea va slabi sistemul imunitar si va afecta inima. Furia poate declansa afectiuni la nivelul ficatului, picioarelor, afectiuni musculare sau osoase.
Nesiguranta se manifesta in planul fizic la nivelul stomacului, genunchilor, gleznelor, coloanei vertebrale, umerilor, gatului.
Rusinea poate afecta stomacul si coloana vertebrala. Totodata, si sentimentul de manie provoaca foarte mult rau organismului, mai ales inimii, el putand chiar sa duca la imbolnavirea arterelor coronariene.
Fiecare criza de manie repetata reprezinta un stres in plus pentru inima, crescand tensiunea si ritmul cardiac.
Diferite organe pot fi influentate de starile si emotiile pe care le are o persoana. De exemplu, plamanii sunt in stransa legatura cu emotiile negative. Astfel, senzatia de sufocare poate cauza afectiuni ale plamanilor si probleme respiratorii.
De aceea, este extrem de important sa ne controlam starile emotionale, sa nu acumulam niciun sentiment de furie, de frica, de panica, de deprimare.
Chiar daca stresul este prezent, indicat ar fi sa incercam sa-l diminuam si, in cazul in care nu reusim, sa cerem ajutor specializat de la un specialist in psihoterapie.
Dupa numai cateva sedinte realizate in curs de cateva luni este posibil ca pacientul sa-si regaseasca linistea, sa devina mult mai puternic si, chiar daca anumite stari negative emotional apar, acesta sa stie sa le controleze. (sfatulmedicului.ro)