Laboratorul de analize medicale din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” a fost redeschis, vineri, după finalizarea lucrărilor de modernizare și dotare cu aparatură, printr-un proiect derulat cu finanțare europeană și fonduri proprii. Valoarea investiției depășește un milion de euro.
„Este cel mai mare laborator din județ și este singurul laborator care funcționează fără întrerupere. Era într-adevăr necesară această reabilitare, am așteptat-o câțiva ani. Conducerea a depus în repetate rânduri proiecte pentru acoperiș, am spus că din cauză că suntem la ultimul nivel, eram primii afectați de un acoperiș care nu mai făcea față și proiectul s-a tot trenat până s-au găsit cei care au reușit să accepte și să facă lucrarea. Abia după ce a fost reabilitat acoperișul am reușit să facem reabilitarea interiorului. Dar tot răul poate că este spre bine, pentru că reabilitarea laboratorului a respectat standardele necesare, cu linoleum antibacterian, tapetul cu ioni de argint. Mai avem cerințe la care trebuie să facem față, dar nu ne oprim aici. Suntem într-un continuu dialog cu conducerea și când se poate ni se mai dă. Am prezentat un aparat de noutate, achiziționat cu finanțare europeană, este un aparat de neurologie. Este al doilea analizor de imunologie, care are în plus un modul și pentru infecțioase, pe partea de virusologie, care va putea face investigații și pentru Sars-CoV-2, HIV, Sifilis și alte boli”, a declarat Codruța Pleșca, medicul-șef al laboratorului de analize medicale.
Potrivit acesteia, capacitatea de prelucrare a probelor biologice a crescut în primele luni ale acestui an.
„A fost o perioadă grea, mutându-ne într-un alt spațiu, fără să întrerupem activitatea. Felicitări colectivului care a rezistat în aceste luni grele. Pe lunile ianuarie și februarie, capacitatea laboratorului a crescut mai ales pe partea de imunologie, tocmai aici unde am primit și un al doilea ajutor cu 50%. Suntem solicitați foarte frecvent, pentru că diagnosticul unui pacient nu se pune decât prin investigații paraclinice din ce în ce mai laborioase, în pas cu descoperirile actuale. Ne place să spunem că în Botoșani oamenii sunt investigați la fel ca în județele alăturate”, a adăugat medicul Codruța Pleșca.
Consiliul Județean (CJ) a contribuit cu 1,7 milioane de lei la modernizarea laboratorului.
„Am făcut în toată această perioadă o prioritizare a lucrărilor de investiții pe care le-am derulat sau urmează să le derulăm. Avem o strategie foarte bine definită în ceea ce privește serviciile de sănătate: pe de o parte reabilitarea, modernizarea sau chiar construcția de clădiri noi pentru Spitalul Județean, pe de altă parte dotarea cu aparatură medicală și refacerea resursei umane. Suntem cu un proiect finalizat, prevăzut în trei etape. Prima dată s-au efectuat lucrările la șarpantă, care au costat în jur de 300.000 de lei, ulterior reabilitarea interioară, unde am pus încă 1,7 milioane de lei și din fondurile proprii ale Spitalului Județean peste 100.000 de lei au fost dotările interioare”, a afirmat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani.
Managerul Spitalului Județean, Doina Caba, îndeamnă pacienții să apeleze cu încredere la serviciile unității, precizând că vor fi periodic verificate calitativ.
„Mi-aș dori ca oamenii să aibă încredere în serviciile acordate de Spitalul Județean. Nu suntem perfecți, ne vom îmbunătăți activitatea. Despre laboratorul din Marchian pot spune că este acreditat RENAR, deci are verificare anuală, asta arată calitatea serviciului. Avem contracte cu alte laboratoare pentru control extern de calitate și periodic facem control intern de calitate”, a spus Doina Caba.