Deşi o boală a copilăriei, rujeola continuă să dea de cap specialiştilor botoşăneni, care o regăsesc şi în rândul adulţilor.
Două cazuri de rujeolă au fost înregistrate la Botoșani la adulți, de 40 și respectiv 50 de ani. Deși această boală extrem de contagioasă lovește mai puternic în copiii, ultimele două cazuri de rujeolă au fost semnalate la adulți.
Anunțul a fost făcut de medicul epidemiolog șef din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani, Irina Alecu, care a declarat că în acest an au fost înregistrate în județ 13 cazuri de rujeolă.
Aceasta a atras totodată atenția că sunt, în continuare, părinți care refuză vaccinarea împotriva rujeolei, aceștia motivând că, în prezent la nivelul județului nu evoluează focare.
Vaccinarea ROR are cea mai mică acoperire vaccinală la grupa 9-11 luni, deși este grupa de vârstă cu cele mai mari riscuri. Acoperirea vaccinală la nivelul județului este de 70%.
„Refuzul părinților de a vaccina copiii cu ROR se menține, deși la nivelul județului au existat în permanență acțiuni de identificare a restanțierilor și de comunicare a riscurilor la care se expun copiii nevaccinați”, a spus medicul epidemiolog.
Rujeola nu este o simplă boală a copilăriei. Rujeolă sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare ca o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu răceală. Boală este cauzată de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus și se transmite pe calea aerului, prin tușe sau strănut.
Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infectă 90% din persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotrivă rujeolei, boală afecta aproape fiecare persoană în timpul copilăriei.
Deși imunizarea a redus dramatic incidență rujeolei în Europa, boală continuă să provoace focare frecvențe în comunitățile de copii nevaccinați. La nivel global, rujeolă rămâne o cauza principală de deces în rândul copiilor, estimându-se că aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor bolii, informează experții din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control).
Rujeola poate afecta pe oricine, însă au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele nevaccinate impotriva rujeolei, oamenii neimunizați care călătoresc în țările în curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventă și persoanele cu o deficienta de vitamina A.
Simptomele apar după 10 - 12 zile de la momentul infectării. Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ două săptămâni după ce copilul a fost infectat. Rujeola începe să se manifeste prin ochi roșii, secreții nazale, tuse și febră mare, după care apare erupția cutanată.
Rujeola este o boală extrem de contagioasă, care se transmite de la om la om. Virusul rujeolic trăiește în secrețiile nazale și faringiene ale persoanei infectate. Prin urmare, se poate răspândi la alte persoane prin tuse și strănut. Virusul poate trăi timp de până la doua ore în aer sau pe diferite suprafețe, deci este foarte important să păstrezi distanța de persoanele infectate și să nu-ți atingi ochii, nasul și gura cu mâinile. Persoana infectată poate răspândi virusul fără să fie conștienta de acest lucru, având în vedere că boala poate fi transmisă cu 4 zile înainte de apariția erupțiilor cutanate.
Rujeola poate fi o boală grava la toate grupele de vârstă, însă este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mai mici de 5 ani și la adulții cu vârste peste 20 de ani. Conduce frecvent la complicații severe, cum ar infecțiile pulmonare joase, infecții ale creierului și infecții bacteriene secundare - acestea din urma necesită tratament, antibiotic.